~::masyiemumtaz::~

masYie's

Saturday, December 17, 2011

031211... Alhamdulillah

Bismillah..

Assalamu'alaikum dan salam sejahtera...

031211...

Selepas sesi rasmi penyerahan sekeping buku yang nampak gah dengan pakaian rasmi akademik di mana atas kepala ada topi seperti biskut jagung segi empat, semua tetamu beserta graduan dengan hormatnya keluar dean perdana dengan gembira...

Maka, graduan pula tercari-cari parents mereka masing2. Sehinggakan ada yang ibarat kehilangan ibu bapa mereka.. 

Aku juga seperti mereka...
Tercari-cari...

Sehinggalah berjumpa emak dan abah...
Aku merpa ke arah mereka dan aku terus dipeluk oleh mereka...
Air mata emak abah jatuh ketika aku memeluk mereka..
Sungguh syahdu...

Lalu emak hulurkan sejambang bunga...
"Emak x beli bunga yang ada bear, x elok.."

aku: "terima kasih emak.. abah...kite faham.. Tak kisah la emak..."

"Emak abah sentiasa doakan anak2nya bahagia dan berjaya.."

Terharu.. Syahdu... Bersyukur...

Tuesday, November 8, 2011

Sekali Lagi...

Assalamu'alaikum...

Apa khabar kalian?
Harap sihat sejahtera hendaknya dari aspek ruhani juga jasmani...


Tanggal 8/11/2011... Sekali lagi ditakdirkan Allah aku berpisah dengan "kekasih"ku... Norhanah Jaffar.

Beliau yang kukenali sedari Tingkatan 1 di dalam satu kelas 1 Amanah. Duduk bersebelahan dari Tingkatan 1 hinggalah Tingkatan 5.

Kemudian kami berpisah selama 5 tahun iaitu setahun semasa sama-sama menjalani Matrikulasi dan 4 tahun untuk Ijazah dalam bidang sama iaitu Perakaunan..
Dia di Kolej Matrikulasi Negeri Sembilan aku di Kolej Mara Kuala Nerang.
Seterusnya dia Di Universiti Utara Malaysia, Sintok Kedah dan aku di Universiti Sains Islam Malaysia, Nilai Negeri Sembilan.

Bila satu sem kami perlu menjalani praktikal, kami memilih di area yang sama. Maka kami ditemukan semula dengan duduk sebilik selama lebih kurang 11 bulan. Di situlah tempat imbasan, timba pengalaman baru dan perkongsian segala2nya...
Sehinggalah pada hari ni 8/11/11 secara official kami ditakdirkan untuk menambah jarak jauh antara kami berdua.[huhu]

Dia berada di Shah Alam.
aku berada di KL metropolitan.

Aku cuba sesuaikan diri dengan kehidupan sebagai Alone Ranger di KL metropolitan ini...

Semoga tabah.. kuat.. dan sabar..

Semoga ketemu lagi....


Aku sayang kau Hana.....






Wednesday, October 12, 2011

M44Fkan T3M4N....


Hembusan bayu yang bertiup
Bersama deruan ombak
yang memukul pantai
Hatiku sayu bila mengenangkan
Perpisahan yang tak diundang

Bertahun kita melangkah bersama
Sela cita-cita buat bekalan ke sana
Harapan ayah bonda janji pada agama
Kitakan terus mara biarpun
badai yang datang melanda

Kita hanya mampu berusaha
Hanya Allah menentukannya
segalanya adalah milik-Nya
Dalam berusaha kita diuji
Kekadang tohmah kita dicaci
Diturutkan rasa hati ingin
dilepaskan beban ini

Mujur ada teman membantu
Sokonganmu buat inspirasi
Berpeganglah pada janji
kita yang dibina

Semoga kitakan dirahmati
Oh teman....

* Khas buat teman2 ku yang dirindui..

Moga kalian dalam keadaan sihat dan baik sentiasa... *



Sunday, June 19, 2011

Akhirnya......


Assalamu'alaikum....
Apa khabar kalian? Semoga IMAN dan jasad dalam keadan baik dan sejahtera...

Ya Allah....
Subhanallah..... Masya Allah...
LAma sunguh saya tidak mengemaskini blog saya ini.

Alhamdulillah.. Pada malam ini saya masih diberi kesempatan untuk update blog kesayangan saya ini..

Setinggi- tinggi kesyukuran ke hadhrat Ilahi, kerana saya berjaya menamatkan latihan industri selama 6 bulan bersamaan 24 minggu. saya telah memilih TAAT & ASSOCIATES sebagai tempat untuk saya menjalani latihan industri. Maka pada 3 Jun 2011 adalah tarikh tamat latihan.

Terlalu banyak perkara saya dapati sepanjang saya menjalani latihan industri di TAAT & ASSOCIATES (TAAT). Terutama dalam bidang perakaunan dan pengauditan...(huhu.. macam kelakar je.. guna istilah ni)... Di TAAT juga saya di ajar untuk administration tasks. Task ini juga memerlukan skill.

Setelah tamat latihan industri, tugasan seterusnya adalah menyediakan laporan latihan industri. Kemudian membuat pembentangan tentang outcomes dan pengalaman yang diterima dari tempat latihan industri. Justeru itu, saya melangkah kembali ke USIM tercinta pada 13 Jun, bersamaan pada hari Ahad bersama rakan saya dengan menaiki kereta yang dipandu oleh rakan saya.
Seterusnya, pada 14 June 2011, kami perlu menghadiri seminar Finishing School Program. Dan AKHIRNYA, pada 15 Jun, kami perlu membuat pembentangan di hadapan Lecturer yan menjadi supervisor dari Fakulti. Alhamdulillah... Semua berjalan dengan lancar.

Seusainya perkara2 tersebut, saya tergesa2 untuk kembali ke halaman rumah (Ijok). Alhamdulillah..

Bersyukur tak terhingga kepada Allah yang memberi nikmat kepada hamba2NYA. Saya juga telah menerima tawarn bekerja sebaai assistant accountant di sebuah firma kecil di Kuala Lumpur yang sesak ini..

Saya dengan rendah hati, mendoakan semoga rakan2 saya yang lain juga diberi peluang yang sama dan mungkin lebih hebat dari saya... Insya Allah.. semoga kita semua sama2 berjaya di dunia dan akhirat... Amiin YS RAbbal 'Alamiin... :)

Sekarang ini, tidak secara mutlaknya, saya telah berjaya menamatkan pengajian di peringkat Ijazah dalam bidang Perakaunan...

<<<<<< MODE: Sesuaikan Diri >>>>>>>>



Tuesday, April 26, 2011

Bila a.K.u kelu

BILA a.K.u.

Mulut terkunci...
Tiada ungkapan lagi
Terus menerus diasak soalan
Melihat dari sudut hati

Hati menjadi kelu...
Tidak mengerti apa langkahnya
Bak diterjah dek pedang yang tajam
Bagai ditusuk sembilu bisa
Harus bagaimana lagi
Perlu difikirkan

Fikiran terus buntu
Betul atau Salah?
Perlu atau tidak?
Kehendak dan Tuntutan
Diri sendiri dan orang lain
Terus merintih

Air mata deras mengalir
Mengikut jejak hati
Tidak keruan
Tanpa bicara
Menuju keSABARan, keKUATan & keTABAHan

Moga air mata ini
Menghilangkan rasa keresahan
Menguraikan yang berselirat
Memberi kegembiraan yang didambakan

Doaku;
Ya ALLAH...
Ujian ini hakMu
Kau Tabahkan hati ini
Sabarkan aku dalam setiap tindakanku
Kuatkan jiwaku ini
Tetapkan hati
SesungguhNYA, Aku hamba kerdil
Memohon perlindunganMu
YA ALLAH

Redhakan aku dalam setiap perkara
Bantulah aku
Berilah ketenangan hati dan jiwa
Agar nafsu syaitan tidak merajai jiwaku
Moga akalku tidak terlalu dangkal..

Ya Allah...

...........





Monday, April 18, 2011

Haruslah a.K.u....

Assalamu'alaikum.....

Apa khabar kalian? Harapnya sihat walafiat.. Iman dan jasad hendaknya begitu....

Masa silih berganti dan terus bergerak,
Hari demi hari,
Minggu demi minggu,
Bulan demi bulan,
Tahun demi tahun...

Aku semakin buntu
Membuat pertimbangan
Mengenal erti kehidupan
Memikirkan sesuatu tindakan...

.....................

Haruslah aku;
LAKSANAKAN TINDAKAN BAGI MENGEJAR MASA
MEMBUAT PERTIMBANGAN berdasarkan HAKIKAT DIRI
FIKIRKAN MENJAGA HATI EMAK & ABAH

Tapi BUKAN;
Biarkan masa mencari tingkah
Pertimbangan berdasarkan EMOSI & KEHENDAK semata
Fikir tentang kepentingan diri sendiri...

Ayuh Diriku...
Bangkit dari lamunan yang melekakan
Tanpa tindakan dan kata-kata
Tanpa fikir dan melulu itu...

Haruslah aku;
Berani hadapi segala yang mencanag di hadapan
Beranikan untuk terus bertingkah dan menongkah arus
Usah berpeluk tubuh sahaja
Hanya melihat dan mengikut arus.

...

Aku perlu kuat, tabah dan sabar...






Wednesday, April 13, 2011

Hakikat BAHAGIA





Bahagia itu dari dalam diri
Kesannya zahir rupanya maknawi
Terpendam bagai permata di dasar hati

Bahagia itu ada pada hati
Bertakhta di kerajaan diri
Terbenam bagai mutiara di lautan nurani

Bahagia itu ada di jiwa
Mahkota di singgahsana rasa
Bahagia itu adalah suatu ketenangan

Bila susah tiada gelisah
Bila miskin syukur pada Tuhan
Bila sakit tiada resah di jiwa
Bukankah Tuhan telah berfirman
Ketahuilah dengan mengingati Allah
Jiwa kan menjadi tenang

C/O :
Kebahagiaan itu suatu kesyukuran
Bila kaya jadi insan pemurah
Bila berkuasa amanah
Bila berjaya tidak alpa
Bila sihat tidak lupakan Tuhan

Hakikatnya bahagia itu
Adalah ketenangan
Bila hati mengingati Tuhan

Semua insan kan mengerti
Maksud terseni Ilahi
Itulah zikir yang hakiki




Thursday, March 17, 2011

NIKMAT : Rahmat & Ujian

Assalamu'alaikum....

Apa khabar kalian? harap sihat sejahtera semuanya, baik rohani juga jasad...

ALLAH Maha pengasih lagi Maha Penyayang

Dia pemberi nikmat

Dia yang berhak menentukan segala nikmat terhadap hambaNYA..


Nikmat itu banyak…

Sihat, murah rezeki, kaya, panjang umur, gembira dan sewaktu dengannya…

Sakit juga dinamakan nikmat

Kerana itu tandanya ALLAH sayang pada HambaNYA

ALLAH bagi hint supaya hamabaNYA sentiasa dekat denganNYA

Allah nak uji sejauh mana tingkat IMAN hambaNYA


Nikmat boleh datang dalam bentuk ujian dan rahmat

Hak ALLAh nak menentukan kepada hamabaNYA UJIAN atau RAHMAT

Sebagai hamabaNYA, tidak layak untuk mempersoalkannya

Malah disarankan untuk sentisa berSYUKUR dengan setiap pemberian ALLAH.

BerSYUKURlahhh mmanusia sekalian…..


..............................................,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,.................................................

Berdasarkan dalil al Quran:

وَإِنْ تَعُدُّوا نِعْمَةَ اللهِ لاَ تُحْصُوْهَا

“Dan jika kalian menghitung nikmat Allah niscaya kalian tidak akan sanggup.”



وأَمَّا بِنِعْمَةِ رَبِّكَ فَحَدِّثْ

“Dan adapun tentang nikmat Rabbmu maka ceritakanlah.”


Mafhum dari ayat Quran di atas, apabila hambaNYA dikurniakan pelbagai nikmat oleh ALLAh, maka bersyukurlah kepada TUHAN yang memberi.


“…Sesungguhnya jika kamu bersykur niscaya Aku akan menambah nikmat kepadamu, tetapi jika kamu mengingkari nikmat-Ku, maka sesungguhnya azab-Ku sangat pedih.” QS. Ibrahim : 7.

Sekian…



Dated: 17 March 2011, Taman Danau Kota, Setapak.


P/S: Post ini adalah untuk peringatan penulis sendiri serta sahabat sekalian….

Renung2kan.... Selamat beramal...;)



Wednesday, February 16, 2011

MASB n FRS-updated 2010



Salaam... hari ini ingin sy kongsikan tentang FRS n MASB. Ia adalah satu rule/guidelines dalam accounting. Justeru itu, untuk menjadi Accountant dan Auditor yang berjaya, rules/guidelines ini mistilah ada di hujung jari dan lidah serta otak....

So sy perlu hafal......

MASB Approved Accounting Standards

FRS

MASB

Details

1

First-Tome Adoption of Financial Reporting Standards

2

Share-based Payment

3

Business Combinations

4

Insurance Contracts

5

Non-Current Assets Hold for Sale and Discontinued Operations

Discontinuing Operations

6

Exploration for Evaluation of Mineral Resources

7

28

Financial Instruments Disclosure

8

Operating Segments

101

1

Presentation of Financial Statements

102

2

Inventories

3

Net Profit or Loss for the Period, Fundamentals Errors and Changes in Accounting Policies

4

Research and Development Costs

107

5

Statement of Cash Flow (formerly known as Cash Flow Statements)

6

The Effect of Changes in Foreign Exchange Rates

108

Accounting Policies, Changes in Accounting Estimates and Errors

110

19

Events After the Reporting Periods (formerly known as Events After the Balance Sheet Date)

111

7

Construction Contracts

112

25

Income Taxes

114

Segment Reporting

116

15

Property, Plant and Equipment

117

10

Leases

118

9

Revenue

119

29

Employee Benefits

120

31

Accounting for Government Grants and Disclosure of Governments Assistance

121

The effects of changes in Foreign Exchange Rates

123

27

Borrowing Costs

124

Related Party Disclosure

126

30

Accounting and Reporting by Retirement Benefit Plans

127

Consolidated and Separate Financial Statements

11

Consolidated Financial Statements and Investments in Subsidiaries

128

12

Investments in Associates

14

Depreciation Accounting

129

IAS 29

Financial Reporting in Hyperinflationary Economics

131

16

Interest in Joint Ventures

132

Financial Instruments: Presentation on Adoption of FRS 7

133

Earnings Per Share

134

Interim Financial Reporting

136

23

Impairment of Assets

137

20

Provisions, Contingent Liabilities and Contingent Assets

138

Intangible Assets

139

Financial Instruments: Recognition and Measurement

140

Investment Property

IAS 25

Accounting for Investment

i-1

Presentation of Financial Statements of Islamic Financial Institutions

201

32

Property Developments Activities

202

General Insurance Business

203

Life Insurance Business

204

MAS 5

Accounting for Aquaculture

IB-1

Preliminary and Pre-Operating Expenditure



Selamat menghafal yer masyitah!!!