~::masyiemumtaz::~

masYie's

Thursday, April 25, 2013

Kempen Lagi dan Lagi- PRU13

Assalamu'alaikum...
Allahumma Solli 'Ala Muhammad.
Wa 'Ala Ali Muhammad.

Ok. Hari ni MM nak kempen jer... Tak suka sudah... Semoga Allah beri pahala... :)



TAWARAN PAKATAN RAKYAT

UNDILAH PAKATAN RAKYAT

Aspek Pendidikan

Add caption





PAKATAN HARAPAN RAKYAT

##Fikir Bulat-Bulat Jangan Fikir Timbang-Timbang...##

SENYUM...
:) :) :) :) :)
(^_____________________^)



Wednesday, April 24, 2013

Wajah Calon N11-Ijok, P096 Kuala Selangor

Assalamu'alaikum....
Allahumma Solli 'Ala Muhammad
Wa 'ala Ali Muhammad.

Alhamdulillah... Allahu Akbar...

Saja nak share kat blog gambaq calon di Parlimen MM...

Kiri : DR DZULKEFLY BIN AHMAD
Tengah : DATO' SERI ANWAR IBRAHIM
Kanan : DR IDRIS BIN AHMAD

haaaa..... Nama ayah calon-calon ni sama... Nama ketua kampung  Bukit Badong a.k.a abah MM pun sama, AHMAD!!!...

Tapi lain emak bapak tau.. Kebetulan sama...

Gamabr di atas di snap ketika DSAI mai kampung MM. Ada ceramah Penerangan pada 22 April 2013.

##Maaf.. MM tak sempat nak kemaskini blog ni. sekejap2 ja. Almaklumlah, sekarang tengah busy kempen. Tu satu hal... Dalam masa sama, sekarang ni tengah peak period of accounting. That's mean, banyak company SDN BHD nak buat audit report dan AGM. Due date 30 June 2012 bagi period ending 31 December 2013.. (satu hal yang akan MM kongsikan suatu hari nanti..)##

**Curi-curi masa  update ni, sebab minggu ni ada 5 report yang urgent...Ok MM chow chin chow dulu ya..
Jangan lupa mengundi... **

UNDILAH PAKATAN RAKYAT....
INI KALILAH... 


5 MEI 2013

Friday, April 19, 2013

Sok Sek PRU-13 Versi MM - Part 3

Assalamu'alaikum...
Allahumma Solli 'Ala Muhammad..
Wa'ala Ali Muhammad..

Haaaaa.... Jeng.. Jeng.. Jeng.. Jumpa lagi....

Haa.... Citer PRU13 lagi... Almaklumlah.. Tengah hot & Spicy... Kang citer next time dah x sedap.. original ja rasanya... hehehe.. Ada pulak gitu ya.. Kali ni lah kita bantai kaw kaw punyerr.... ehehe

Kali ni dapat mesej via What'sapp (WA) dari salah seoarng Geng MM....

"Masyi... Hahaha.. Nyonya tempat akak dah tukar parti.. Susah giler nak basuh otak dia.."

Saya reply : "Dah tukar parti? Dia beli nombor kot.." (Nyonya ni kaki nombor..)

"Hahaa.. Bertahun-tahun bos akk suruh tukar, tapi dia xnak. Hari ni dia bagitahu akk nak tukar... Kelakar betul.."

Saya reply : "Hahaa.. Ini kalilah.. Kasi tukar maa.. Akk cakap la macam tuh.. Nyonya.. Nyonya..."

"Tu lah.. Akk cakap jugak macam tuh.. Cina-cina sini semua PAS.. Cina pandai.."

Saya reply : "Cina senang buka minda.. Melayu ni susah sikit. Lagi-lagi dok ceruk.. Yang tengok TV3, TV1, Utusan Meloya, Berita HAiran... Memang payah..."

"Hahahaha... Masyi.. MElayu tempat akk pun ramai tukar..."

Saya reply : "Alhamdulillah... In shaa Allah... Dengan keizinanNYA ISLAM dan PAKATAN RAKYAT Menang..."


..........................

KAwan-kawan MM ni suka ngadu atau cerita atau nak tanya atau nk beritahu hal-hal kenegaraan dan politik dengan MM. So input dan output untuk MM jugak.

Teringat kata-kata seorang Murabbi MM, "enti jangan dok syok sendirik ja dengan dunia dan sahabat enti, tapi kawan-kawan enti yang tak tahu atau ingin tahu enti biarkan mereka.. Itulah sebenarnya mad'u enti..."

TERIMA KASIH MURABBI....


Ok kawan-kawan.... Jangan lupa tarikh ini 5.05.2013, 8 pagi hingga 5 petang... Sila semak daftar pemilih anda ya bagi yang sudah mendaftar dan layak untuk mengundi.


INI KALILAH....
SAVE MALAYSIA 112...

Bukan Sekadar Angka... Mari realisasikan...


Wednesday, April 17, 2013

Sok Sek PRU-13 Versi MM - Part 2

Assalamu'alaikum....
Allahumma Solli 'Ala Muhammad
Wa'ala Ali Muhammad..

Haa... Amacam suasana dan bahang PRU 13 di tempat anda??? panas x? gaduh2 x?

hehehe

Ok.. ni cerita sambungan. tapi part lain.

Di suatu petang. MM teman emak g kedai. Beli buahan.. Sebab kat rumah tu memang suka makan buah... hehehe.. Kedai cina... Tanya punya tanya harga.. MM saja tanya.. "Awat mahai sangat nyonya??"
Dia jawab.. "Aiyyoo.. amoiiii.... Ini macam lah... Kasi tukar maaa..."
MM jawab.. "wahhh.. manyak baguss maa..."
Dia jawab lagi.. "yaaa.. kita sama.. kita sama-sama maaa...jangan risau.. saya undi itu bulan maa.."
Nyonya sambil tarik tangan MM dengan emak MM.... "Kita sama-sama maaa.."

Haaa... Orang pun sudah mahu tukar... Orang Melayu Islam Wajib undi PAS dan PR ya... Sebab PAS memperjuangkan Agama ISLAM. Bukan bangsa semata-mata.


Bersama Menuju MALAYSIA BARU...   

SAVE MALAYSIA 112!!!!
INI KALILAH...


Tuesday, April 16, 2013

Sok Sek PRU-13 Versi MM - Part 1

Assalamu'alaikum...
Allahumma Solli 'Ala Muhammad...
Wa 'ala Ali Muhammad...

Are you ready for PRU-13?????

Ok... MM nak cerita sikit hal kawan2 MM ni.. 
Baru-baru ni 5 April hingga 7 April, MM bercuti bersama geng USIM di sebuah negeri. Dengan bahang PRU ni. Maka kawan-kawan MM ni dok tanya ja, "masyi, aku nak undi apa?" MM dengan laju jawab undi PR lah... Kami ada 6 orang. Sorang ja yang belah sana. So nak tak nak dia buat2 suka lah dengan parti kami.

Kat negeri tersebut, tempat kami bercuti dan mereka buang duit tu, abih meriah dengan bendera Bulan. Ada satu hal tu, tetiba kawan MM yang "dok belah sana" tu tanya, kenapa bendera PAS tu sekejap kecik sekejap besar? Masuk akai dak soklan gitu? MM diam ja. Nak tengok kawan2 MM lain kata cam na. Lagipun MM jadi driver. So kena fokus memandu gitu.. Maka jawab geng yang lain, "hang ni, dok sibuk perlekeh bendera PAS kenapa? Bendera Dacing tu cantik dan relevan sgt ka?" Terdiam seketika... Panas hati jugak kot kawan2 lain tuh.. MM sengih ja la... Dalam hati rasa syukur dan gembira.

  
Geng MM...



Haaa... OK... untuk Part 1 ni.. Nantikan Part seterusnya.. hehehe...

Jangan lupa hari mengundi... Pangkah CALON PR... 

Undilah Pakatan Rakyat....


Haaaa.. Cam ni... Ini kalilah Tukar..

SAVE MALAYSIA 112!!!


Monday, April 15, 2013

Calon N11, Ijok

Assalamu'alaikum...

Abih penuh inbox aku dan abg aku. Dok tanya betui ka abg aku jadi calon N11, Ijok untuk PRU-13 kali ini..

Huhuhu.. Meh sini nak habaq, Memanglah calon tu doktor, Tapi bukan abg saya ya.. Abg saya belum bersedia lagi untuk jadi calon dan masih tak famous lagi.. hehehe. PRU14 in shaa Allah.. (Ganti abah.. Huhu) .. 

Dengan rasminya Calon PR di Dun Ijok adalah Dr Idris Ahmad. Seorang Doktor perubatan. Specialist in   O & G. Mempunya 2 cawangan Klinik yang dimiliki penuh oleh Beliau. 

Sesiapa yang mengundi di Dun Ijok, Sila Undi Calon ni tau.. Janji!.. 





Friday, April 12, 2013

Hospital Kerajaan

Assalamu'alaikum..

Saja nak mencoret di sini tentang Hospital Kerajaan..

Dari cuti persekolahan March baru ni, keluargaku satu persatu dimasukkan wad. Kami ni tak dak berkemampuan sangat nak biaya kos rawatan di hospital swasta. Jadinya, terima saja lah rawatan di Hospital Kerajaan. Walau tahu servis nya jika dibandingkan Hospital Swasta agak kurang membanggakan.

Baru ni anak buahku, Adham baru operate appendices.. Doktor yang jalankan pembedahan tu toreh besar sket dari biasa. Dan dia akui oleh doktor lain. Dan doktor lain pun siap marah2 doktor yang bedah tu depan kiteorng ni..(pelik x??). Asbab itu, doktor sesama doktor pun bertelagah. Depan pesakit pulak tuh. PEning anak buah tu layan karenah doktor-doktor.. Aku pun sebal(bahasa jawa: panas hati) dengar.. Dari dia x demam after pembedahan terus demam yang amat teruk. Dari dia ada selera nak makan jadi kurang selera makan. Alhamdulillah Staff Nurse (SN) ok.. Seminggu jugalah aku turun naik wad di Hospital Sungai Buloh tuh. Dah la last week nya aku yang masuk wad. huhu.. Kali ni aku sebagai pelawat & penjaga.. 

Tapi ada jugak SN [anggil aku doktor lagi... Student2 medic yang sedang belajaq pun ada.. Mungkin style aku doktor kot.. Tapi serius la.. Students ni, nampak aku lalu ja terus buat2 rajin.. Tak faham gak tuh.. Relax je dik.. hehe

Dah lah masa nak buat pembedahan tu boleh pulak delay sebab katanya bilik pembedahan cuma satu ja. Nak guna untuk scissor deliver...Heyyy.. Apa kes ni... TAk faham aku dengan sistem hospital ni... Bila dah operate, anak buahku jadi bahan ujikaji dan kajian stidents Medic.Abih semua menemuramah anak buah ini. Pening anak buah ni nak menjawab. Dah la sedang menahan kesakitan atas torehan yang panjang itu. Dah la panjang, dia buat bentul "L" pulak tuh. (Salah sebenarnya..)

Anak buahku yang sorang ag, Ayra. Operate jugak.. Tonsil. Yang ni ada kemampuan nak buat rawatan di KPJ Klang (swasta), alhamdulillah layanan terbaek la.. Subhanallah.. Alhamdulillah... 

Yang  terbaru ni anak buah yang bujang, Abg Imran. Dia operate pe ntah... Xtahu apa istilah sakit tuh. Tapi yang ni serius kelakar sket layanan hospital ni. Dah start check up dari bulan December 2012 lagi. Setiap sebulan g appointment. Sampailah si Abg Imran ni dah sakit teruk sangat baru Doktor tuh nak buat rawatan.. Sengsara betul budak tu jadinya... PAstu Hospital kerajaan yang ni siap halau lagi.. suruh balik.. Tiada penginapan katanya,,.. haaa.. Hambek kauu!!!!
Haiiii.. Aku tak faham lah kenapa layanan Hospital Kerajaan  begini.. Sebab gaji rendah sangat ka? Kerja berat sangat ka? Mungkin kot laa..

Tapiii...
Ada satu hal lagi ni tentang hospital kerajaan ni yang nak saya coretkan...
Adham, ada appointment dengan doktor. Kununnya nak check la after balik rumah kan.. Ok.. Appointment dia jam 9 pagi.. Awl kan? Ok la.. bagus la awal pun.. Nak dijadikan cerita, dia dapat jumpa doktor jam 12.30... Sedang dok menunggu giliran ni, nampak dah beberapa orang doktor ni.. Ada yang sedang makan.. Borak2... best la keje doktor gini.. Makan2.. Borak2 gitu.. Amboi221... Doktor, Adkah anda tahu betapa seksanya menunggu giliran ni.. Dahlah bau2 ubatan.. Tu tak pe lah.. Tahu.. Hospital.. Gudang ubatan.. TApi kenapa sampai tunggu lama macam tuh sekaliiiii.... Tak faham.. Tak Faham.... Kesian tau... Tak kisahlah tua ke muda.. Kalau tgh sakit tuh, lama menunggu lagilah sakitttt... 

...............
Hurmmm...
Ni kisah benar ni..
Patutlah abg aku tak maw jadi doktor kerajaan.. Kerja xbest. Doktor sepatutnya dapat membantu orang, tapi jadi tempat menyusahkan orang. Dulu, abg aku pernah berkata, kerja kerajaan ni macam apa ja.. Mmg la kena masuk jam 8 pagi.. tu punch in.. MAsuk2 ja.. Borak2 dulu.. Makan2.. Minum2... Dah 9.30 pagi.. Abg aku yang dikatakan eager nak tolong orang terbantut ja niat.. Asyik tunggu staff bawahan. Sediakan alat2.. Dah abg aku kerja check n buat treatment.. Staff bawah duk melagho.. Tu yang tak tahn tuh.. Dia kata cukuplah kerja kerajaan 3 tahun.. Baik buat sendiri. Puas hati.. Dapat tolong banyak orang... Puas hai.. Dapat praktikkan apa yang dipelajari. Ni doktor kerajaan asyik meeting.. meeting... Apa kess.. Dah tu bila doktor nak tolong masyarakat... Kursus.. Kursus.. Bila cuti perayaan on call.. 

At last, alhamdulillah abg aku dah tak kerja kerajaan yang poyos itu...

Lebih rela buat rawatan untuk keluarganya di hospital swasta.. Ramai geng pun. Dah dia kawannya semua doktor... huhuh,.. Alhamdulillah...


**BEBEL SENSORANG**



Wednesday, April 10, 2013

PRU 13

Assalamu'alaikum...

Hari ni bersamaan 10 April 2013, SPR telah mengumumkn tarikh penting bagi proses pilihanraya umum 13(PRU13).

Berikut adalah info bagi PRU13.

Penamaan Calon : 20 April 2013
Pilihanraya ke -13 : 5 Mei 2013
Mengundi Awal : 30 April 2013

379 pegawai SPR
8789 Pusat mengundi
243K petugas pilihanraya
400M kos
13M++ pengundi...

Ok.. teman-teman.. Jangan lupa tunaikan tanggungjawab kita untuk mengundi ya.. 5 MEI 2013. Please mark the date.. :)

UNDILAH DENGAN BIJAK.
UNDI ANDA MENENTUKAN KEPIMPINAN NEGARA MASA AKAN DATANG....

SELAMAT MENGUNDI...

MM undi ....



8 Perhiasan Kepada Perkara Lain

Sekuntum Bunga Merah Untuk Kalian

Bismillahir Rahmaanir Rahiim..
Assalamu'alaikum..
Allahumma Solli 'Ala Muhammad.
Wa'ala Ali Muhammad...

Apa khabar semua? Harap sihat2 ya...

Ok.. Hari ni saya mahu share sumthing...

8 Perhiasan Kepada 8 Perkara Lain.


  1. Menjaga diri daripada meminta-minta merupakan erhiasan kepada kefakiran
  2. Bersyukur kepada Allah menadi perhiasan nikmat yang dikurniakan Allah
  3. Bersabar adalah perhiasan ketika menghadapi musibah
  4. Tawadhu' adalah perhiasan untk kemuliaan keturunan
  5. Beradab adalah perhiasan bagi penuntut ilmu
  6. Tidak sombong adalah perhiasan untuk seorang pelajar
  7. Tiak mengungkit-ungkit menjadi perhiasan kebaikan
  8. Khusyu' merupakan perhiasan untuk Solat
~ MM memetik maqalah ini sumber dari Majalah Solusi Edisi April 2013 ~



Monday, April 8, 2013

Pantun Versi PRU13

Assalamu'alaikum...

Today,  I wanna to share pantun PRU13 version..

Enjoy the pantun..
hehehe..

Apakah kita hanya berbangga
Malu dengan pelbagai projek mega
Difitnah pula pemilik jam omega
Sedarlah sikit wahai peniru buku jingga

Kini hilang sudah debar
Kerana parlimen telah pun dibubar
Kempennya penuh di media dan akhbar
Tukar kerajaan rakyat dah tak sabar.


Selamat mengundi...
Undi anda menentukan kepimpinan masa depan..

Wednesday, April 3, 2013

Bubar versus Bubur

Assalamu'alaikum...
Allahumma solli 'ala Muhammad.
Wa'ala Ali Muhammad..

Alhamdulillah...
Fuhhh...
Dewan Rakyat sesi lepas dah dibubarkan pada 3 April 2013. Diumumkan oleh DS Najib Razak. Tapi ada lawaknya tersendiri. Ada pulak tersasul 3 April 2012. HAiipppp.. Patutlah tak buabr2 lagi. Dok ingat 2012 lagi... huiiiitttt.. Hampeh!

Dah jadi bubur Bijan kan... hehhe

Ok.. meh sini saya share satu video...
Sapa tahu apa yang melucukan? Sila komen  la ya.. hehehe.. Peace...!!!!

video

Selamat mengundi teman!