~::masyiemumtaz::~

masYie's

Thursday, December 26, 2013

Doktor Gigi Kampung

Assalamu'alaikum. Apa khabar semua? Sedang MM menulis ini, MM sedang demam. Tapi ada rasa ingin meluahkan titipan cerita dan kisah Doktor Gigi Kampung a.k.a abg MM.

"Dik (Abg MM kadang2 panggil Dik.), Locum sound aku sebab charge treatment murah giler,.. Rasa macam nak naikkan harga ja.."

MM : Haa.. Ingat balik tujuan kita dulu-dulu.. Kita nak ada klinik sendiri sebab apa? Nak tolong orang kampung kan? Bukan nak bermegah dengan title "Dotor" kan? Kita nak beritahu orang kampung yang anak emak abah boleh berjaya dengan segala tohmahan dan cacian orang lain.. Kita nak bangkit dari semua tu kan...

*Panjang jawapan MM kepada abg..*

"Hurmmm.. Haah kan.. Betul juga.. Ok2.. Tq ingatkan.."

MM: Boleh nak naikkan charge based on KKM rate tu, tapi slow2.. Bak kata Locum tuh. Naikkan sket2.. Kos sara hidup sekarang tinggi..

"Haaa... Ok... Kita memang perlu ikut rate KKM sebab orang lain nanti susah juga. Sebab kita charge rendah..."

MM : apa2 pun.. Kita in shaa Allah dah cukup.. Tak dak hutang dah.. Hutang rumah dan kereta hang ja.. Itu pun sebab tax purposes. In Shaa Allah Kita tolong orang, Allah tolong kita Jangan terkejar2 sgt la.. Kita off on PH(Public Holiday) and Sunday.. Beri peluang kat Klinik lain juga... Kita jagan alpa dan lalai dengan Nikmat Allah beri..

"In shaa Allah.. Yup. Kita tak terkejar2 apa dah.. In shaa Allah dan alhamdulillah cukup. Zakat tak lupa. Sedekah.. Itulah penyucian harta.."


::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

MARILAH KE KLINIK ABG MM, 

KLINIK PERGIGIAN DR. HALID.

Terletak di depan Tesco Kuala Selangor. In shaa Allah servis yang memuaskan.. 


Wednesday, December 18, 2013

Jadilah Pencinta Ilmu

Assalamu'alaikum..

MM nak kongsikan sedikit tazkirah yang disampaikan oleh Al Fadhil Ustaz Badli Shah mengenai cintai  Ilmu..


Mari dengarkan dan sebarkan...





Syukran...


Thursday, December 12, 2013

Hidayah Itu Milik Allah...

Assalamu'alaikum...

Sebahagian perbualan aku dan kakak iparku..

MM : Kak, dok belek tudung fareeda ka kak oi?
CT   : Eh.. Tak la.. Akk dah tak guna dah tudung2 macam tu... Akk nak jual dan bagi kat orang lah ni.
MM : Ohh ya ka? (Dalam hati kata alhamdulillah..)

--------------------------------------------------

Ya Allah... Besyukur sangat2 sebab kakak iparku sudah berhijrah ke arah yang lebih baik.


Sungguh Hidayah Itu Milik Allah
Sungguh Dakwah Itu Luas
Berhikmahlah.


YA ALLAH..
BERILAH HIDAYAH KEPADA KAMI SEKELUARGA
RAHMATILAH KAMI SENTIASA
DORONGLAH KAMI AGAR SENTIASA MELAKUKAN SURUHANMU DAN MENINGGALKAN LARANGANMU
YA ALLAH...
ALLAHUMMA AMIIN.. 


 

Monday, December 2, 2013

Sebahagian Hidupku...

Assalamu'alaikum...
Hai.. Pa habaq?

Alkisah....



"Achik... Macam mana eja transformers? Abg nak type kat laptop ni. "

Belum sempat abiskan jawapan, dengar satu suara lagi...

"Achik, cepatlah tuliskan "A B C " untuk saya. Saya nak tulis-tulis.."

Selang seli.

Antara dialog yang akan membuatkan aku tersenyum sendirian bila mereka sudah balik ke rumah masing-masing.

Aku adalah satu2 nya achik yang perempuan. Itu yang depa manja terlebih tu. Achik ni lah yang paling garang. Tapi sering menjadi rebutan untuk dukung lah, dilayanlah... Sebab mereka tahu, achik marah sebab aku sayang mereka... 

YA ALLAH KUATKANLAH IKATAN KEKELUARGAAN KAMI INI YA ALLAH...

Lagi-lagi cuti sekolah ni, sibuk call aku," achik nanti kite g jalan2 ya".. "Achik datanglah rumah kite."

Di saat aku bakal meninggalkan kampung halaman terchenta, suara anak-anak buahku ini sering terdengar-dengar di telingaku... Aku sering mengelamun... Tersenyum sendirian.

YA ALLAH KUATKAN HATIKU. TABAHKAN HATIKU. YA ALLAH JAGALAH MEREKA YA ALLAH..

Saat berkumpul bersama di teratak tempat aku dilahirkan... Saat itulah paling indah. Macam-macam ragam ada.. In shaa Allah kita akan gathering sebulan sekali.. Tak besar-besar macam sebelum ni pun xpa.. Dapat makan sama-sama pun ok daa... Janji makan kat dapur nenek dan embah tu sama-sama. sekali makan terus abis. hehehe..

Biasa gathering satu family besar 2 bulan sekali. In shaa Allah.. Bukan kat restoran pun. Kat rumah emak abahku. Kadang-kadang dok bising2 kat dapur sampai tak dengar orang datang rumah. Bila door bell berbunyi baru perasan.. hehehehe..

Doakan ku akan terus kuat melangkah di negeri orang...


"ACHIK SAYANG ANAK-ANAK ACHIK SEMUA..."


Anak-anak buahku:

Keluarga pertama:
1) Puteri Nurul Ainil Fatihah (Iffah)
2) Muhammad Khairul Ikhwan (Iwan)
3) Muhammad Khairul Firdaus (Daus)
4) Puteri Nurul Ainil Fatirah (Irah)
5) Muhammad Khairl Iman (Iman)
6) Puteri Nurul Ainil Fatimah (Imah)

Keluarga kedua :
1) Ahmad Ali Imran (Imran)
2) Ummi Hani Nabilah (Nabilah)
3) Fatimah Azzahrah (Fatimah)
4) Ateeqah Najwa (Najwa)
5) Aisyah Humaira' (Aisyah / Jepun)

Keluarga ketiga : (ANAK-ANAK Yatim kami)
1) Luqmaanul Hakeem (Hakeem)
2) Qurratul 'Ain
3) Muhammad Zubair Adham (Adham)
4) Umar Haziq (Umar)
5) Putri Balqis (Afina)

Keluarga keempat :
1) Adam Hariez
2) Ayra Syahmina
3) 'Ayna Wardina
4) A........ (due 24 January 2014) hehe

Fuuhhh.. Alhamdulillah masuk 20 orang semuanya....

**Gambar tidak diupload untuk keselamatan diri dan maruah keluarga kami..**


Wednesday, November 27, 2013

24-11=13 :Hariku Jadi Artis

Assalamu'alaikum...

24.11.13
Kebetulan
Tarikh itu cantik
Setuju bersama

Diri ini rasa macam artis kejap
Banyak pullak camera kat depan
Amik gambaq
 Alhamdulillah
Keluarga yang very supportive
Sempoiii.
Alhamdulillah
Hehehe.

Tapi untuk keselamatan
Tidak boleh diupload di sini.

All of u
Please do pray for us





GOOD LUCK MRS CRAZY.....

Monday, November 18, 2013

How Do I Feel Right Now

Assalamu'alaikum...


How Do I Feel Today?
Wanna to shout this;
"I'm gonna to be child again!"

Countdown?
What?
No. Yes. No. Yes.
NO!
Fullstops!

This is Masyitah laa....
Mrs Arrogant okey!
No need to nervous ok
Cover lah!
Hohohoho..

Wishing the future days gonna be okay.
Happy.
Flowerish.
Rainbow.
Nice.

Isshh..
Daydreaming!

Good Luck Mrs Arrogant...
Hahahhaa...


Thursday, October 31, 2013

Sedang dikemaskini....






Assalamu'alaikum. Maaf ya semua. Laman sesawang ini sedang proses dikemaskini.

Harap maklum.. Terima kasih...

Monday, October 14, 2013

Salaam Aidil Adhha

Assalamu'alaikum.



"Aidil Adhha Lebih Besar Dari Aidil Fitri"
 
Allahu Akbar. Allahu Akbar. Allahu Akbar..
Walillahil Hamd...

Thursday, October 10, 2013

Mudaku VS Muda Depa

Assalamu'alaikum..

Sekelumit pesanan emak dan abah ku sedang aku diberi amanah yang besar.

Anakku
Terimalah amanah itu dengan ucapan Astaghfirullah
Ikhlaskan hati dalam setiap perbuatan dan kerjamu itu
In shaa Allah berkat dan redha Allah hamparkan untukmu

Anakku
Kau tidak sama dengan anak-anak lain yang seumur denganmu
Sedang mereka bekerja, kamu juga bekerja
Tetapi kamu akan bekerja lebih jam daripada mereka
Kebiasaannya waktu bekerja itu 8 jam
Maka kamu akan bekerja 16 jam

Sedang anak-anak lain sedang berehat-rehat
Kamu perlulah bertungkus lumus membantu perjalanan jalan juang dan dakwah ini
Rehatmu adalah ketika kamu mati nanti
Usah ditagih dan memberi alasan "REHAT" buat dirimu di dunia ini

Sedang anak-anak lain sedang berjalan-jalan
Kamu perlu berjalan-jalan dengan tujuan perjuanagn dan dakwah
Sampai puas!

Sedang anak-anak lain dok bergembira lepak saja-saja
Kamu perlu menuntut ilmu, hadir meeting, usrah dan sebagainya
Masa suka-suka mu sikit
Suka-suka mu hanyalah untuk keluarga

Anakku
Bila kamu sudah bersuami
Bantulah dia dalam kerja dakwah dan perjuangannya
Berdoalah agar dia izini kamu untuk turut sama
In shaa Allah.

Anakku
Bersabarlah. Bertabahlah. Bertenanglah
Walau apa pun ujian yang datang
Syukurilah apa yang ada
Usah dirisaukan apa yang tiada
In shaaAllah..
Allah Maha Mengetahui Hal HambaNYA..


**Terima kasih buat emak dan abah ku. Yang selalu memberi dorongan dan teguran untuk anakmu ini. **

##emak abah x baca pon blog aku ni..


air mata syahdu terus mengalir sebelum masuk tidur.
Alhamdulillah.


^_______________________________________^



Tuesday, October 8, 2013

Bila Junior Aku Seorang Lelaki

Assalamu'alaikum

Bismillahir Rahmaanir Rahim...

Hehe...
Poyo tak tajuk entry kali ni???
Ehem.. Ehem.. Ehem...

Bulan September
MM baru menerima seorang junior
Kiranya di bawah penyeliaan saya (konon)
Lelaki (Dalam hati kata.. Yes... Senang kerja aku nanti!)

Alhamdulillah cukup sebulan MM merekrut dia
Settle tugas itu

Maka dalam dia melangsaikan tugas-tugas itu
Adalah timbul rasa grrrr
Sebab kadangkala result yang diberi kepada MM agak disappointed
Then, positifkan diri
"Hisshhh.. Orang kan lain-lain... Jangan samakan dengan dirimu.."
So tabahkan dan sabarkan hati

Paling tak leh tahan rasa hati tu
Bila kita tegur dan minta tolog betulkan semula task itu
Beliau akan kata cam ni..
"Ok kak.. Tak pe kak.. Saya tahu... Saya tahu... Benda simple ja kot.."
MM akan kata .. "haaa ok.. good.. Itu memudahka kerja saya tuh.. Nanti akk nak tengok tau.."

Bila time MM minta task tu
Disappointed!!!
Menjerit dalam hati ja la...

"Aduuuuhhhhhhhhhhhhhhhh....... Kenapa buat aku begini???"
So that, I need to do the task again instead of i do the other task..

Cenggini rupanya dapat staff bawah kita lelaki
Kena tahan sabaq
Sebab lelaki memang ada egonya tersendiri.

so ada satu quotes yang memberangkan MM terus kuat dan positive to be a leader in team/committee.

Keep an open mind and do not dismiss any critiques. Most importantly, listen to them and don't let your ego get the better of you. You will be surprised as to how much this will help you in making your practice a better one.



Selamat bertugas semua...

Thursday, September 5, 2013

Troll Senario 20sen

Assalamu'alaikum...

Adakah anda kisah tentang 20 sen? 

Pelbagai versi dalam Laman sosial terutama FACEBOOK dan TWITTER tanda marah dan protes tentang kenaikan harga Petrol RON95 dan Diesel dengan kenaikan sebanyak 20sen. 
Kelakar! Serius! Makan dalam!

Implikasi kenaikan petrol sebanyak 20 sen ini memberi satu kesan negatif kepada rakyat. Ini kerana, peniaga dan penjual akan mengambil kesempatan untuk meningkatkan harga barangan secara mendadak dan tidak munsabah. Dan kenaikan 20 SEN ke atas PETROL & DIESEL menjadi alasan utama. Patutkah? Logikkah? 

Kerajaan terus-terusan menutup mata rakyatnya dengan mengatakan bagi mengukuhkan ekonomi negara.. Sepanjang saya belajar ilmu ekonomi dan perakaunan, belum pernah lagi saya membaca dan mendengar satu teori bahawa "dengan menaikkan harga Gas Petrol ia boleh mengukuhkan ekonomi Negara..". Dan menggunakan istilah RASIONAL SUBSIDI. Apakah subsidi yang dimaksudkan? Apakah rasionalnya?

Seterusnya, saya kongsikan beberapa gambar yang saya rasa patut dikongsikan. Ia nampak kelakar. Tetapi makan dalam!


Ermmm...


Senario!


Padahnya!
FAKTA !!! 
Paparan Akhbar! Telus!

Untuk akhirnya, jadilah manusia yang faham apa itu kesusahan orang lain bukan tahu kesusahan orang lain lalu menindasnya dengan bebanan yang tak munasabah. 

SesungguhNYA ini juga salah satu tanda kiamat kecil. 

Maka teruskan istighfar dan zikrullah....



Tuesday, August 20, 2013

~~ REDHA ~~

Assalamu'alaikum..




Usah di salahkan takdir yang melanda
Renung kembali sejarah silam
Dengan membiarkan ku sendiri
Ku terumbang ambing mengenal diri

 




Mujurlah Allah itu mengasihi
Aku diberi arah petunjuk
Berlindung dengan Allah
Menerus kehidupan
Ku mengenal makna
Dosa dan pahala

 



Dengan kehendakNya
Kau datang semula menghampiriku
Dan aku terpaku
Hingga ku hilang tiap bicara

 


Bukan ku menjauhi
Tetapi amat sukar sekali
Bila kenang kembali
Aku disisih dan dibuang ke tepi
Malah aku tidak dipeduli

 


Allah Maha Mengetahui
Yang ada dihati
Biar Dia menentukannya

 


Usah disalahkan takdir yang melanda
Renung kembali sejarah silam
Ku redha dan sedia. terima
Yang tertulis dalam kehendakNya





#LAYAN LAGU SAT NAAAA#

 

Wednesday, August 14, 2013

Lamunan Terhenti



L A M U N A N  T E R H E N T I


Angin menyapa pipi
Terasa dingin 
Cahaya mentari agak suram
Bagai mengetahui isi hati
Terus menerawang jauh
Hampir terbabas

Tetiba...
Kisah hitam semalam muncul
Terus mengimbau
Lahir trauma dan fobia
"cukup hanya sekali itu!"
Tunduk
Allah.
Astaghfirullah.

Meraup muka kebasahan
Bertekup tangan di wajah
Terus insaf
Teresak-esak
Allah.
Astaghfirullah.
Kuatkan aku.
Ampuni aku.

Tegak
Pandang jauh ke hadapan
Andai itu takdirNya
Pasrah.
Redha.
Kun Fayakun.

Kaki menggeletar
Tubuh layu 
Perut berkeroncong
Maka,
Lamunan terhenti.


#Semoga sentiasa dibawah lembayung rahmat dan kasih sayang Allah#


 

Monday, August 12, 2013

SELAMAT HARI RAYA


Assalamu'alaikum...

Apa khabar? Puasa ok kan? Raya cam na pulak? Dah puasa enam syawal? Bagi mereka yang dah mula melaksanakan. Alhamdulillah. Tahniah.. Barakallahu lakum filkhair.

Ok.



S E N Y U M
ADMIN MASYIE's

 

Monday, July 22, 2013

Ramadhan Kali Ini....

Assalamu'alaikum...
Allahumma solli 'Ala Muhammad
Wa 'ala Alihi wa Sohbihi Ajmae'in.
Amma Ba'ad...

Subahanallah. Alhamdulillah. Allahu Akbar!

Ramadhan 1434H sudah hampir melangkah pergi.. Cepat sangat.. Rasa macam baru start puasa. Astaghfirullah... Allahu Akbar.

Ramadhan kali ni, MM diberi peluang untuk menghayati sungguh-sungguh bulan barakah ini. Di mana, Ramadhan 1433H MM banyak kecundang dengan nafsu durjana dan perkara-perkara lagho. Diibaratkan seperti MM hanya berpuasa lapar dan dahaga. Astaghfirullah... Alhamdulillah. Allah hantar ujian itu agar MM perbaiki dan muhasabah diri. Sebab Allah sayang MM dari jatuh dan tersungkur ke lembah hina jika MM teruskan niat dan hajat MM tahun lalu... Allahu Akbar.. Sungguh cantik perancangan Allah...

Ramadhan kali ni, MM sepenuh masa di rumah parents.
Diberi peluang dan ruang untuk bersama masyarakat setempat. Bila berjumpa masyarakat kamung MM nih, ramai tak percaya yang MM sudah bekerjaya. Katanya masih nampak sekolah menengah gitu. Oleh yang demikian, MM mendapat title "DR Masyitah"..(Memang dulu cita-cita nak jadi doktor.. Gamaknya MM kena further study sampai PHD lah ni..huhuhu)... Ada yang panggil MM "adik". Manje kan? Hehehehe... Tak pelah.. MM tak kisah. Janji MM dan mereka bahagia dan gembira. MM tak kisah pun. Janji nama panggilan tuh baik...

Ramadhan kali ni, dapat mengikuti program tadarus Al Quran dengan tenang. Tiada gangguan hati dan spritual. Alhamdulillah.. Suatu hari/ slot, ada seorang mak cik ni, duduk rapat dengan MM. Lalu disurahkan kepada MM begini..
  "dik, mak cik ni tak pandai mengaji. Mak cik nak dengar ja hari ni boleh? Tak pe kan?"

MM terkaku seketika... Sambil berkata.. "Mak cik... Allahu Akbar... Boleh ja mak cik... Itu juga adalah lebih baik daripada tak pandang atau baca langsung Al Quran ni.."

  "Mak cik nak dengar dik baca ya. Mak cik duduk kat kumpulan adik ya.. Boleh kan?"

Air nataku hampir jatuh. Ku tahan... Lalu berkata.. "Boleh mak cik... Jom.."
_________

Sesudah habis juzuk yang dibahagikan untuk dibaca. Mak cik itu kembali kepadaku.
"Nak, sedap bacaan anak tadi... Anak ni siapa ya?"
MM: Saya anak emak..(Sambil tunjuk emak..)
"Ohhh.... Patutlah... Boleh tak ajar mak cik mengaji..."
MM: Boleh mak cik. bla.. bla.. bla...

--------
*Bukan aku nak berbangga dengan dialog itu.. Tetapi kesungguhan mak cik itu untuk belajar mengaji. Baru diberi hidayah Allah untuk belajar mengaji... 
*Aku ni siapa. Insan yang banyak berdosa kepada Allah dan makhluk lain...

__________________

SesungguhNYa, Ramadhan Kali ini, memberi satu kekuatan momentum baru untuk aku terus melangkah dan berubah kepada yang lebih baik. Sedang mereka itu menghina aku sepuas hati. Dijadikan aku ini seperti binatang yang tiada punya makna dalam kehidupan ini.. Allah MAHA memelihara hambaNYA...

----------

Semoga Ramadhan 1434H ini, menjadi satu benchmark untuk aku terus kuat melangkah dan memijak  duri-duri yang berada di atas jalan ini.. Aku yakin Allah bersama hamba yang sentiasa dekat kepadaNYA. Maka, mari kita sentiasa berpaut kepada taliNYA..Usah regang walau sesaat.. Sesaat kita jauh dariNYA, menandakan kita tidak bersyukurkepada pemberianNYA..

________________

Harapan Ramadhan ini, diberi peluang sehingga ke akhir hari Ramadhan 1434H dan berjumpa Ramadhan 1435H. In shaa Allah..

##Semoga kita sentiasa dilindungi dan diberkati Allah....


Sekian dulu coretan dan contengan saya kali ini... Semoga terus kuat beramal ibadat di bulan barakah dan mulia ini. Selamat beramal... 


 


Tuesday, July 16, 2013

#oh Malaysiaku#Ba Alif Ngang

Assalamu'alaikum...

Kisah Malaysiaku#Ba Alif Ngang.

Harga gula mahal, dinasihat kurangkan gula. Harga ikan mahal, dinasihat jangan makan ikan. Harga ayam mahal, dinasihat jangan makan ayam. Harga daging mahal, dinasihat jangan makan daging.

Harga kereta mahal, dinasihat naik bas. Harga tiket bas mahal, dinasihat tak payah balik raya.

--Quoted by: Akhi Hasbie Muda (Senior since KMKN)

-----

Sewaktu selepas PRU13, hangat isu-isu berbangkit..

Maka wujudlah statement yang kurang akal dari insan2 yang ternama di Malaysia ini.

"Kalau tak setuju dengan undang-undang Malaysia, Boleh duduk Hutan.."

"saya tak kan beri bantuan kepada kawasan parti saya yang kalah..."

-------

Nih... Apa punya kelas minda ni? Nak bagi rakyat bawahan terus mandom? Yang Kaya Terus-terusan Kaya.. Yang Miskin Terus-terusan Miskin... Rakyat hanya boleh "LISTEN.. LISTEN... LISTEN.. LISTEN.. LISTEN... LISTEN.. LISTEN... LISTEN... LISTEN... LISTEN..."

Macam tuh ka???

Di mana slogan "RAKYAT DIDAHULUKAN PENCAPAIAN DIUTAMAKAN"????

#Ba Alif Ngang!

Bangkitlah anak muda... Di mana suara yang hebat kamu itu? Nak biarkan yang terbiar itu terus2an terbiar kah? Atau terkena pada diri sendiri? Baru nak ikut bangkit? Masa tuh orang dah MAJU dan LAJU ke hadapan.... Dengan CAKNA isu smasa, kita lah yang menentukan sama ada  MALAYSIA ini Cemerlang, Gemilang, Terbilang  ATAU Temberamg..

Fikir.. Bertindaklah

-----
 

Saja bubuh.. Sekadar pemanas otak.. Agar Terus momentum di Bulan Ramadhan untuk Kebaikan...
 



 



 

Monday, July 8, 2013

Salaam Ramadhan Al MUbarak 1434H

Bismillahir Rahmaanir Rahiim..

Assalamu'alaikum...


Di kesempatan ini, Saya ingin memohon seinfiniti kemaafan kepada semua..Saya maafkan kalian semua.. Maafkan saya ya... :(
Mari kita banyakkan amalam di bulan mulia Ramadhan. Agar kita sentiasa dijaga hati olehNYA..

Kullu 'Am Wa Antum Bil Khair...

RAMADHAN KAREEM



Monday, July 1, 2013

Allah Sebaik Perancang


Assalamu'alaikum....

SESUNGGUHNYA......

MAKA.....



PLEASE DO BELIEVE.....


TAWAKKAL KEPADA ALLAH...



CUKUPLAH...





Wednesday, June 26, 2013

~~Perasaanku Jiwaku in Peak Period~~

Allahumma Solli 'Ala Muhammad
Wa' ala Alihi Wasohbihi Ajmai'ien...

Assalamu'alaikum...
Hye.. Pa habaq? harap sihat diri dan hati..

Zassssssss.... Zassssssssssssss... Zaaaasssssssssssss... Ada habuk sket.. Lama jugak x kemaskini blog kesayangan ni... Maaf..

Sehingga akhir June ini, agak busy kerana mengejar due date untuk lodge audit report bagi year ending 31 December 2012.

So rasanya dah macam dalam gambaq ni ha...
Hehehe... Muka ketat ja... Sampai boss kata garangnyer cikgu ngajar anak murid.. :p

Lebih kurang gini lah keadaanya..

1.
check jangan tak check... material amount ke tak? hehehe

2.
Haaa... macam dah ok dah financial statements (FS) nih... apa buktinya? ada dokumen x?

3.
Haaaa... carik2 pulak... Ok! Jumpa... Ni dia Buktinya... :p

YES! Balance.. Cantek dah FS nih!


4. QUALIFIED OR UNQUALIFIED REPORT???
    
 Qualified report untuk report yang yang tak elok. Ada masalah.
 Unqualified pula untuk report yang bagus. Tiada masalah.. :) Terbalik sket kan?? hahaha... Kena client yang tak faham dia marah.. hehehe.. relax je lah kena marah dgn client... :)


5. Once auditor dah puaih hati , maka auditor pun sign lah.... Maka report itu perlu dilodge ke Suruhanjaya Syarikat Malaysia(SSM)

Haaa,... ni contoh... Nampak tu sign Auditor.. Mahai tuh.... paling minimum RM800.00.
** Disebabkan saya masih kerani kuli2 sahaja... Maka saya masih xleh lah sign.. Masih belum dapat CERTIFICATE lagi... In Shaa Allah suatu hari nanti... :) :) :).. Kerja saya lah yang menyiapakan report tuh.. Bagi auditor puaih hati dan sign... Amacam???? hehehe..

6. Bila dah settle perkara di atas, Kita boleh macam ni lah...
Haaa.. Nampak x ekspresi muka tuh macam mana? hehe...
** Tapi jangan nak seronok sangatlah.... Sebab bukan satu dua report ja nak kena prepare.... mahunya puluhan report.... Alhamdulillah, syarikat tempat sy kerja ni masih small firm.... Tapi dah macam ni jugaklah..
Hahaha.. mintak jauhlah.. Tapi lebih kurang macam ni lah meja  audit asstnt macam saya... Diberi 2 buah meja pun tak cukup agaknya... Hehehe....Melampau kan?? Hambek!

7. Maka hendaklah sentiasa
SEDEKAH....

Sekian itu sahaja cerita saya kali ini... Jumpa lagi ..

RAMADHAN KAREEM...




Thursday, May 30, 2013

Ya Allah... Kuatkan Hati Kami.

Assalamu'alaikum...

Pa habaq semua? Tengah bercuti ka tuh? Cikgu cikgi, ostad ustajah tengah cuti lah kan... Nasiblah... Untunglah...

Sungguh.. Hari ini cukup buat MM terasa terharu. Mempunyai kenalan dari wechat. Seorang adik berumuq 21 tahun. Menurutnya dia bekerja sebagai technical engineering di salah sebuah kilang di area Meru.. Meru? ohhhooo... Kenangan..

Adik ini menggelarkan dirinya sebagai "adik" dan panggil MM sebagai "akak".. (*Ohhh.. adik lai lai.. jgn jeles ya.. kamu juga adik akk..*). Sungguh.. MM agak kagum dengannya, sebab sedang dia berumur 18 tahun dia sudah punyai SPM dan diploma. Sebab dia menuntut di institusi apa ntah.. MM tak ingat pulak apa namanya,..Hehe.. 

Cerita punya cerita, dia bertanya kepada saya, sedemikian rupa:

  "Akak, gaji akak berapa? Ada tak 4k?
Jawab MM: "Alhamdulillah.. Cukuplah etakat ni.. Tapi x lah sampai 4K.. 700 ja.."

  "Akakkk.. akk tipuuuuu... Adik yang 3k pun tak cukup..."
Jawab MM :"bersyukurlah dik... Ok, kalau macam tu carikkan akak kerja yang boleh bagi akak RM 4K.."

"Kak.. saya ada buat projek ni kak.. Bernilai 2.5 juta... Semoga saya berjaya.. Saya nak beli kereta lah kak.."
JAwab MM: "uittt... dia main juta2.. akak main ratus2 ringgit ja.. Nak beli kereta apa dik??"

"Akak guna kereta apa?"
JAwab MM: "myvi"

"Haa.. Saya pun nak beli myvi.. Cute.."
##Ohh OK!##

sok sek sok sek..

Keesokan harinya,

"akak.. Saya nak shopping ni kak... Hari ni tak dak kerja sangat.."
JAwab MM: "Kat mana?"

"Zalora jer kak.. Akak nak apa? Meh adik belikan.."
##Terdiam seketika... "ZALORA JER...'' Waduhh.. dik.. Sungguh akak terkata.. Akak x minta2 pun nak dibelanja apa.. Sebab akk serik lah adik..."(**Hatiku berkata sendirian..**)


Tanda terima kasihnya adik ini kepada MM atas kesudian MM nak share ilmu dan ajar Baasa Inggeris kepadanya.. Padahal MM pun bukanlah hebat sgt tentang bahasa inggeris ni,.. Sangkut jugak.. MM berusaha sehabis baik.. SHaring is Caring...

Cukup aku terasa terharu dengan kenalanku yang bukan bergelar ustaz mahupun ostad.. Cukup menghormati dan menjaga adab denganku... 

Sekian itu sahaja nak dikongsikan kali ini.. 

TERHARU dan KAGUM (**_____________________**)







Monday, May 27, 2013

Rancangan Allah Lebih Baik...

Bismillahir Rahmaanir Rahiim.

Allahumma Solli 'Ala Muhammad..
Wa 'Ala Alihi Wa Sohbihi Ajmai'en..

Assalamu'alaikum semua.

Semalam, diri ini sempat menghadiri satu slot usrah dan jaulah.Saya bersama tiga orang sahabat yang lain telah sampai sebagai kenderaan pertama ke tempat destinasi yang ditetapkan oleh pihak penganjur di sebuah daerah bernama Sabak Bernam. Sementara menunggu sahabat lain sampai, penyampai untuk slot tersebut telah pun sampai dan kami berempat sempat bersembang dan menyelongkar lalu berkongsi cerita bersama beliau.

Daripada perkongsian tersebut menambahkan lagi kekuatan diri dan hati ini untuk melangkah dengan laju dan kemas menuju ke masa hadapan (AKHIRAT). Lalu terbitlah madah ini...


Wahai diri
Apakah kamu tidak sedar
Allah sedang memberi nikmat
Nikmat yang jarang orang lain terima
Sedang kamu rasa teruji dan hiba

Wahai diri
Bangunlah dari kesedihan semalam
Teguhkan hati dan kaki untuk terus melagkah
Percayalah
Allah merancangkan yang terbaik untuk kamu
Wahai diri

 Bungkamkan segala kedukaan dan kesedihan itu
Lapangkan dadamu itu
Yakinlah bahawa Allah sedang mertarbiyah kamu
Melalui jalan ini
Allah juga akan hadirkan insan-insan yang istimewa
Agar hati kamu kuat dan kental
Dengan ujian demi ujian

Ukirlah senyman paling manis
Berbaktilah kepada agama dan ummah
Teruskan jalan dan berlari
menuju AKHIRAT 
Moga syurga yang didamba
Dikecapi dengan segera dan mudah

Allahu Allah

Sekadar hiasan tentang sahabat



Friday, May 17, 2013

Baru Rasa Apa Itu Mengajar

Bismillahir Rahmaanir Rahiim.
Alhamdulillah.. Thumma Alhamdulillah...
Allahu Akbar..

Allahumma Solli 'Ala Muhammad. Wa 'Ala Ali Muhammad.

.....
Best!!!!..

Ermmm...
Luahan rasa di blog ja.. Sebab tahu tak ramai pembaca blog saya ni.. (*_________*)

Hurmm.. Dua minggu selepas PRU 13 ini, penat mulut saya. Kerana mengajar tentang proses audit dilakukan kepada student practical di syarikat ini. Dari A to Z. Nak nak pulak kalau dapat student yang jenis xmaw improve diri atau depend kat orang lain ja. Ikut melulu ja.. Memang haru biru la jadinya kerja itu. Serius ni, mulut penat.. Kepala dan otak pun tak center. hehehehe...

Kadang-kadang dapat soalan yang sama hari-hari. Ada juga yang tak berapa nak mahir menggunakan Microsoft Word dan Excell , tak kesah la version berapa, 2003, 2007 atau 2010. Jika Basic pun terkial-kial, maka LAMPI lah.... huhuhu..

Malam, baru rasa kelenguhan mulut, bahu dan kaki kerana banyakpergerakan dilkukan.. Baru rasa bagaimana susahnya guru-guru ku mengajar aku sebelum ini bilamana menghadapi mereka yang jenis agak lambat ini. Bagusnya ada yang lambat ini adalah saya dapatlah berehat sebentar sementara menunggu mereka menyiapakan task yang diberikan. Tetapi kalau dah lambat sangat tu agak keterlaluan.. hehehe

Mana nak cari ni??? Lenguh kaki ni.. hehehe

Disebabkan saya dulu diajar membuat proses pengauditan secara teliti oleh supervisor saya semasa saya internship, Maka saya perturunkan ilmu yang ada ini kepada adik-adik agar mengaplikasi apa yang telah dipelajari semasa di dalam kuliah di Universiti yang megah dan indah. Dulunya, semasa internship, saya dipaksa menelaah semula buku-buku akaun dan audit. Bila dah tak dapat barulah berani nak tanya keada supervisor. Tapi zaman sekarang semua nak kena suap. Buka buku pun payah. Lebih baik layan cerita, laman sosial dan sebagainya bukannya membaca. Sehingga hari ini, saya masih disuruh membaca. Lagi-lagi hal berkaitan, AUDIT, AKAUN dan TAX  dalam kondisisi MALAYSIA.

NI sengaja menulis di waktu pagi sebelum lena. Saya ada juga buat kerja part time. Sebab dulu ada orang cabar dan hina saya sehina-hinanya.. Saya ingin membuktikan bahawa saya BOLEH BERJAYA... In Shaa Allah.. Allahumma Aamiin..

Sekian sahaja luahan rasa saya untuk kali ini.


FIKIR. FAHAM. BERTINDAK!

(*_________________________*)