~::masyiemumtaz::~

masYie's

Thursday, December 26, 2013

Doktor Gigi Kampung

Assalamu'alaikum. Apa khabar semua? Sedang MM menulis ini, MM sedang demam. Tapi ada rasa ingin meluahkan titipan cerita dan kisah Doktor Gigi Kampung a.k.a abg MM.

"Dik (Abg MM kadang2 panggil Dik.), Locum sound aku sebab charge treatment murah giler,.. Rasa macam nak naikkan harga ja.."

MM : Haa.. Ingat balik tujuan kita dulu-dulu.. Kita nak ada klinik sendiri sebab apa? Nak tolong orang kampung kan? Bukan nak bermegah dengan title "Dotor" kan? Kita nak beritahu orang kampung yang anak emak abah boleh berjaya dengan segala tohmahan dan cacian orang lain.. Kita nak bangkit dari semua tu kan...

*Panjang jawapan MM kepada abg..*

"Hurmmm.. Haah kan.. Betul juga.. Ok2.. Tq ingatkan.."

MM: Boleh nak naikkan charge based on KKM rate tu, tapi slow2.. Bak kata Locum tuh. Naikkan sket2.. Kos sara hidup sekarang tinggi..

"Haaa... Ok... Kita memang perlu ikut rate KKM sebab orang lain nanti susah juga. Sebab kita charge rendah..."

MM : apa2 pun.. Kita in shaa Allah dah cukup.. Tak dak hutang dah.. Hutang rumah dan kereta hang ja.. Itu pun sebab tax purposes. In Shaa Allah Kita tolong orang, Allah tolong kita Jangan terkejar2 sgt la.. Kita off on PH(Public Holiday) and Sunday.. Beri peluang kat Klinik lain juga... Kita jagan alpa dan lalai dengan Nikmat Allah beri..

"In shaa Allah.. Yup. Kita tak terkejar2 apa dah.. In shaa Allah dan alhamdulillah cukup. Zakat tak lupa. Sedekah.. Itulah penyucian harta.."


::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

MARILAH KE KLINIK ABG MM, 

KLINIK PERGIGIAN DR. HALID.

Terletak di depan Tesco Kuala Selangor. In shaa Allah servis yang memuaskan.. 


Wednesday, December 18, 2013

Jadilah Pencinta Ilmu

Assalamu'alaikum..

MM nak kongsikan sedikit tazkirah yang disampaikan oleh Al Fadhil Ustaz Badli Shah mengenai cintai  Ilmu..


Mari dengarkan dan sebarkan...





Syukran...


Thursday, December 12, 2013

Hidayah Itu Milik Allah...

Assalamu'alaikum...

Sebahagian perbualan aku dan kakak iparku..

MM : Kak, dok belek tudung fareeda ka kak oi?
CT   : Eh.. Tak la.. Akk dah tak guna dah tudung2 macam tu... Akk nak jual dan bagi kat orang lah ni.
MM : Ohh ya ka? (Dalam hati kata alhamdulillah..)

--------------------------------------------------

Ya Allah... Besyukur sangat2 sebab kakak iparku sudah berhijrah ke arah yang lebih baik.


Sungguh Hidayah Itu Milik Allah
Sungguh Dakwah Itu Luas
Berhikmahlah.


YA ALLAH..
BERILAH HIDAYAH KEPADA KAMI SEKELUARGA
RAHMATILAH KAMI SENTIASA
DORONGLAH KAMI AGAR SENTIASA MELAKUKAN SURUHANMU DAN MENINGGALKAN LARANGANMU
YA ALLAH...
ALLAHUMMA AMIIN.. 


 

Monday, December 2, 2013

Sebahagian Hidupku...

Assalamu'alaikum...
Hai.. Pa habaq?

Alkisah....



"Achik... Macam mana eja transformers? Abg nak type kat laptop ni. "

Belum sempat abiskan jawapan, dengar satu suara lagi...

"Achik, cepatlah tuliskan "A B C " untuk saya. Saya nak tulis-tulis.."

Selang seli.

Antara dialog yang akan membuatkan aku tersenyum sendirian bila mereka sudah balik ke rumah masing-masing.

Aku adalah satu2 nya achik yang perempuan. Itu yang depa manja terlebih tu. Achik ni lah yang paling garang. Tapi sering menjadi rebutan untuk dukung lah, dilayanlah... Sebab mereka tahu, achik marah sebab aku sayang mereka... 

YA ALLAH KUATKANLAH IKATAN KEKELUARGAAN KAMI INI YA ALLAH...

Lagi-lagi cuti sekolah ni, sibuk call aku," achik nanti kite g jalan2 ya".. "Achik datanglah rumah kite."

Di saat aku bakal meninggalkan kampung halaman terchenta, suara anak-anak buahku ini sering terdengar-dengar di telingaku... Aku sering mengelamun... Tersenyum sendirian.

YA ALLAH KUATKAN HATIKU. TABAHKAN HATIKU. YA ALLAH JAGALAH MEREKA YA ALLAH..

Saat berkumpul bersama di teratak tempat aku dilahirkan... Saat itulah paling indah. Macam-macam ragam ada.. In shaa Allah kita akan gathering sebulan sekali.. Tak besar-besar macam sebelum ni pun xpa.. Dapat makan sama-sama pun ok daa... Janji makan kat dapur nenek dan embah tu sama-sama. sekali makan terus abis. hehehe..

Biasa gathering satu family besar 2 bulan sekali. In shaa Allah.. Bukan kat restoran pun. Kat rumah emak abahku. Kadang-kadang dok bising2 kat dapur sampai tak dengar orang datang rumah. Bila door bell berbunyi baru perasan.. hehehehe..

Doakan ku akan terus kuat melangkah di negeri orang...


"ACHIK SAYANG ANAK-ANAK ACHIK SEMUA..."


Anak-anak buahku:

Keluarga pertama:
1) Puteri Nurul Ainil Fatihah (Iffah)
2) Muhammad Khairul Ikhwan (Iwan)
3) Muhammad Khairul Firdaus (Daus)
4) Puteri Nurul Ainil Fatirah (Irah)
5) Muhammad Khairl Iman (Iman)
6) Puteri Nurul Ainil Fatimah (Imah)

Keluarga kedua :
1) Ahmad Ali Imran (Imran)
2) Ummi Hani Nabilah (Nabilah)
3) Fatimah Azzahrah (Fatimah)
4) Ateeqah Najwa (Najwa)
5) Aisyah Humaira' (Aisyah / Jepun)

Keluarga ketiga : (ANAK-ANAK Yatim kami)
1) Luqmaanul Hakeem (Hakeem)
2) Qurratul 'Ain
3) Muhammad Zubair Adham (Adham)
4) Umar Haziq (Umar)
5) Putri Balqis (Afina)

Keluarga keempat :
1) Adam Hariez
2) Ayra Syahmina
3) 'Ayna Wardina
4) A........ (due 24 January 2014) hehe

Fuuhhh.. Alhamdulillah masuk 20 orang semuanya....

**Gambar tidak diupload untuk keselamatan diri dan maruah keluarga kami..**