~::masyiemumtaz::~

masYie's

Wednesday, August 25, 2010

Si Kecil itu...



Assalamu'alaikum...

Apa khabar semua? Iman ok? Jasad ok? Puasa ok?

Last week, saya ada menziarahi sahabt saya yang namanya hampir sama dengan saya.. Pnggilan pun sama.."MASYIE"
Saya ke sana dengan menggunakan public transport, Train.

Ketika samapi di stesen KL Sentral, saya transit train ke LRT Putra. Sewaktu nak naik ke atas menuju LRT station. saya terdengar satu rengekan dari si kecil yang comel. Si kecil ini bersama ayah dan ibunya.

"Ayah. tak yah laju2 sangat.. Train ni dah penuh.. Tak muat.."
"nanti lah ayah... "

Lalu, saya berpaling ke arah si kecil itu.. Kuntuman senyuman terukir bersama. sambil tunjuk "thumb up"!

[kelihatan ayahnya tergesa-gesa agar mereka dapat menaiki train yang saya naik tadi.. ]

bagai disumbat2 bagitu..

Rasa kagum dengan si kecil itu...
Si kecil itu boleh bersabar, mengapa kita yang dah dewasa ini tidak boleh sesabar begitu? Begitu bertuahnya si kecil itu kerna sudah memahami aturan hidup. Malu lah golongan dewasa, si kecil itu boleh menahan nafsunya untuk tidak terburu-buru dalam perkara ini.. Malulah kita, si kecil ini boleh memahami kondisi bagaimana sesaknya berada di dalam train itu..

Apa yang saya nak sampaikan, bertindaklah secara waras bukan sekadar nafsu atau nafsiah semata... Usah membiarkan diri dilihat tidak beradab atau bertamaddun...

Di kesempatan bulan mulia RAMADHAN, mari sama2 kita tingkatkan amalan. Jadikan segala amalan baik di bulan in sebagai ibadat bukan adat..

Selamat berpuasa dan beramal...









Wednesday, August 18, 2010

Oh Air mataku...



Salaam to all


Kaki terus melangkah
Walau ada yang bertingkah
Tanpa siapa tahu apa hadaf
Terus melangkah dengan gah
Walau nampak tidak bermaya

Hati berbunga kegembiraan
Pabila nikmat rezeki
Turun secara tiba-tiba
Syukur.... ALHAMDULILLAH
Tanpa diketahui siapa gerangan
Si Pemberi hadiah itu

Suatu sudut hati mengatakan;
Sangat terharu dan ingin tahu
Lalu, terus bertingkah
Sambil air mata menitis
Mencari dengan tanpa kepastian
Dengan penuh persoalan
Dengan Seribu Kegerunan
Dengan pelbagai kejutan.

Sehingga tiada lagi air mata dititiskan
Sehingga buntu akalnya
Sehingga kalut tindakannya
Sehingga tidak keruan hatinya

Ya Allah...
Kuatkan HATI hamba Mu
Tabahkan hatinya..
Kuatkan jiwanya..
Tenangkan hatinya..




Sunday, August 15, 2010

....Pilihan...


Salaam to all...

Alhamdulillah...
Minggu ini hatiku berbunga kegembiraan
lantas bersyukur
atas nikmat2 yang dikurnia Illahi..

Syukur atas bertemunya ku dengan kekasih lama..
yang dicintai dan dirindui
RAMADHAN....

Selain itu,
Menerima tawaran untuk praktikal
di dua tempat
Area Kuala Lumpur..

Keliru..
Perlu bertemu pada Sang Pencipta,
Disamping berusaha...
Tanya pendapat KP...

Ya Allah..
Bantulah HambaMu ini..
Moga yang terbaik untukku..
Untuk agama..
Keluarga
Dan juga Ummah...
Amiin..


Monday, August 9, 2010

RAMADHAN KAREEM


Salaam to All...

Ramadhan Kareem untuk semua..
Mari sama-sama kita tingkatkan amalan kita...
Moga RAMADHAN kali ini adalah yang terbaik dari yang sebelumnya...
Moga istiqamah dalam beramal...

Bulan MEGA SALE pahala...
Sama kita rebut dan kutip..

Ayat Motivasi:
Surah Al mu'minun dari ayat 1-6


Allahu ta'ala A'alam...



Monday, August 2, 2010

10 mazmumah in Enron Corp Case


Salaam to all...

I'm getting the information and findings about the "SIFAT MAZMUMAH"
that related and involved in Enron Corp Case.
The hard case exactly..
Need much times to be spent in order to study and come out or extract the significant things
that we can learn from this case..

I hope, we( accounting students 4th Year in USIM) can be the good one
in expressing the value and matters from the case..

Pray for the success..

INSYA ALLAH...