~::masyiemumtaz::~

masYie's

Wednesday, September 30, 2009

Mahathir: Corporate governance often ignored by GLCs

Tuesday September 29, 2009

Dr M: We need to know if they are conforming

KUALA LUMPUR: There is a higher level of awareness of corporate governance but for many government-linked companies (GLCs), corporate governance is very often ignored, according to Tun Mahathir Mohamad.

“I have been looking at some of the GLCs. I find it difficult to identify. We need to know more about GLCs to see if they are conforming to our needs of corporate governance,” the former prime minister told reporters after officiating the Corporate Governance Summit 2009 themed Truth, lies and corporate governance yesterday.

“I don’t know how they make some of their decisions,” he said. Earlier in his opening address, Mahathir said government power was often used to steamroll decisions and to brush aside the interests of others.

“Requisitions are made not through proper bids but by the assumption of the Government’s power. The private sector finds itself at a disadvantage.

“Some are made to surrender shares without due compensation. Others are denied access to projects as the GLCs arbitrarily assumed rights not provided for. Then the GLCs may actually fail to implement the projects they have taken over,” he said.

This disregard for corporate governance had lead to anarchy and loss of confidence on the part of the private sector, he said, adding: “The growth of the economy cannot be stunted because of this.”

Mahathir, however, prided Petronas as a corporation with a system of corporate governance that was clearly respected.

“Although it is 100% owned by the Government, the Government never interfered with the management of the corporation.”

On Transparency International’s suggestion that local companies reveal if they funded political parties, he said: “Political parties need funds. Without funds they just cannot function. In every country funds have to be raised by political parties. Where do we get the funds if it’s not from the business people?

“It’s not a question of it happening only in Malaysia. It’s happening all over the world even in Japan.”

Mahathir said companies should be transparent and show in their accounts where they were spending their funds.

Meanwhile, World Council for Corporate Governance president Dr Madhav Mehra said frauds occured because of a culture of cosiness, concealment and conceit that stemmed from the way independent directors were appointed.

“Disrupt the status quo and bring diversity in the boardrooms and the fraud would be minimised. Bring different sets of people to the board as it is the difference that creates value not comformance,” he said, adding that dissent created value.

Minority Shareholder Watchdog Group chief executive officer Rita Benoy Bushon, who spoke on directors’ responsibilities and duties and role of independent directors in light of recent scandals, said shareholder activism was on the rise and here to stay.

“It is an important market discipline towards better governance,” she said, adding that companies with active and engaged shareholders were more likely to be successful in the long term delivering enhanced shareholders’ value.

Sources : The star Online

Sunday, September 27, 2009

Raya-Raya Kite..


Gambar bersama family...(yang ada time 1 Syawal)

Salaam perjuangan dan salaam eid mubarak...

Alhamdulillah... tahun ni saya dapat untuk bersama2 menunaikan solat sunat hari raya aidilfitri. serta mendengar khutbah aidlifitri... Sebelum ni, tiada kesempatan sebab time ni la kami yang pempuan2 ni akan kemas umah.. Mulai tahun ni, abah dah tak mau jadi wakil amil lagi..

Pagi tu, ia dimulakan laungan takbir, tahmid.. Then ucapan dari tok Ketua Kampung.(hehe,...siapakh itu???)... Dari ucapan beliau, banyak input diperolehi...

" Kita sebagai hamba perlu REDHA dengan apa yang telah kita lakukan pada RAMADHAN.. dan ISTIQAMAH dengan setiap apa kita lakukan di bulan MULIA iu..."

" Eid... Ertinya kembali kepada fitrah... Bagaimana kita telah lakukan di bulan RAmadhan, maka hari ini adalah satu penyucian diri.. Sebagai hamba yang ingin keredhaan dan keampunan dari ALLAH, ia perlu juga dari keredhaan dan kemaafan dari manusia... Oleh itu, mari sama-sama kita bermaafan..."

" Hari ni, kita digalakkan untuk ziarah menziarahi anatara satu sama lain.. Ia bertujuan untuk mengeratkan silaturrahim.."

Hmm... Aidilfitri ali ini dirasakan agak berbeza dari yang sebelumnya..(Saya ja koit yg rasa camtu).. Sebab, saya lah orang yang paling lewat balik ke rumah... Huhu... Xdan bantu apa sangat pun.. Buat kuih raya pun dak.. Menganyam ketupat lagi laa dak.. Askar2 emak abah ramai.. Hehe..

Raya kali ni, saya hanya bersama keluarga sahaja.. Tapi kawan-kawan sekolah ramai gak datang.. Terkejutnya... Sejak abah jadi ketua kampung ni,, ramai lak kawan2 sekolah rendah mai umah... Huhu.. Terima kasih byk.. sbb sudi mai umah...

Raya kali ni, sy ditugaskan oleh abang untuk edar business card dia.... Sesiapa yng mai umah, sy beri.. Hmm... Abang baru ja buka Klinik Pergigian... Nama Klinik dia "KLINIK PERGIGIAN IJOK"... Alhamdulillah... setakat ni ok... Niat abg pun nak bantu penduduk kat kawasan Ijok ni... Insya Allah.... Sesiapa yang berkesempatan yang melalui jalan Ijok-KL,boleh la singgah mai Klinik ni ek..(promote lagi..)

Saya ni diuji dengan nikmat Kesihatan... Dari sebelum raya hingga nak balik ke kampus kembali... Saya tak berapa sihat.... Tapi still beraya.. tak mau layankan sangat sakit ni... So, bila emak kata jom p rumah sekian2... Ok.. Jom..

Dalam kesibukan beraya terasa risau juga ni.. nak balik naik apa ni ke kampus??? Tengok abang busy semacam ja.. Byk sangat appointment dia dengan patient... Abg yang stu lagi ni... Nampak tengah syok bekerja... Hmm.... Emak abah dah tanya2 ja ni.... Tapi hanya tersenyum ja la yang mampu dibalas...Hehe..

Di kala kesakitan kepala... tiba2... Terima satu mesej dari Kak Shida.. (simple shida)... Offer nak antar balik Nilai... Alhamdulillah... Ya Allah... Pumpang2... maka decide balik Sabtu tu...(26/9)
Terima kasih banyakss kak... Alhamdulillah... Sampai juga ke rumah saya..

..... Sampai Nilai ....... ALHAMDULILLAH... =)

<<<>>>>

p/s: Kepada diri ni... Jaga kesihatan ea... Kepada kawan2, sahabat2, juniors n etc yang send mesej raya tu... Maaflah... Jika mesej tu tak berbalas...
Sebahagian anak2 penakan... (mereka ni yatim)
dah 2 tahun beraya tanpa ayah.. (abi)

Friday, September 18, 2009

Salaam Lebaran





Salaam perjuangan dan transformasi...

Di kesempatan yang ada ini, saya mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri.. Maaf Zahir Batin...

Peringatan untuk kita semua... marilah kita sama-sama ambil kesempatam malam raya pertama itu untuk memanjatkan doa dan kesyukuran....
Kerana pada waktu itu adalah salah satu di antara waktu mustajab berdoa...

Di kesempatan ini juga, kepada yang memandu... "pandulah dengan berhemat"... Ingatlah Allah selalu.... Memandu sambil berzikir... Insya Allah.... Selamattt...

Sambutlah Syawal ini dengan penuh keimanan serta keinsafan...
Mari kita muhasabah dan audit kita kembali,...

"Semoga kita sentiasa istiqamah dengan amalan yg telah kerjakan di bulan Ramadhan"... " Semoga Ibadah di bulan RAMADHAN menjadi benchmark untuk kehidupan seterusnya"
"Ibadah didahulukan Ikhlas diutamakan"

Selamat bercuti.....

MySpace
MySpace

MySpace

Thursday, September 17, 2009

Hari-hari kite...

Salaam transformasi dan perjuangan dengan penuh kasih sayang..

MySpace MySpace MySpace

Mahasiswa serta orang muda kini sudah tidak dapat menumpu untuk beribadat di hujung-hujung Ramadhan... Semua sibuk memikirkan raya yang bakal menjelang tak lama lagi... Mahasiswa sibuk dengan tugasan sebagai penuntut ilmu... Perlu menyiapkan segala tugasan dengan sebaik mungkin... Mereka juga sibuk dengan Tests dan Quizzes yang berkaitan sebelum cuti raya... Maka mereka pulun untuk yang terbaik... Terkadang terlupa tugas sebagai HAMBA ALLAH adalah yang lebih didahulukan...

Sedang orang-orang soleh sibuk menggandakan ibadah,, ramai di antara orang muda sibuk dengan dunia mereka sendiri... Masya Allah... astaghfirullah... Hanya sekadar peringatan buat diri sendiri... Bukan mudah kita nak mencapai RAMADHAN akan datang... dan belum tentu juga kita dapat meraikan kegembiraan hari mulia AIDILFITRI bagi 1430H ... Siapa boleh jamin???... Ayuh mari kita muhasabah semula diri.. audit diri... Bangkit!!!

Ketika orang lain sibuk nak balik bila... Saya juga terasa... Tapi buat-buat tak tahu... Teringat kata-kata lecturer saya ketika RAMADHAN yang lepas... "bagi orang yang dekt rumahnya, cubalah anda rasa bagaimana perasaan bila balik ke rumah, andalah orang yang paling terakhir sekali... Rasailah.." Hmm.. saya tersenyum sendirian... Apakata kali ini saya cuba..
Tahun ini, family sangat memahami... Dengan tugasan sebagai pelajar, pemimpin pelajar, ahli gerakan ISLAM yang masih baru,... Mereka tidak kerap bertanyakan kepada saya "Bila nak balik rumah??"

Setelah bertungkus lumus untuk persiapan tentang trip ke KMKN, saya rasa kesihatan sanagt tergugat ketika itu... Dari segi hati dan jasad... Saya cuba memberi reaksi tenang kepada adik-adikku agar mereka terus bersemangat untuk bergerak... Alhamdulillah... Semua urusan dan gerak kerja berjalan lancar... Terima kasih Bahiyah dan Sakinah... Terima kasih juga untuk Fahmie, Asri, Abg Fauzan, Arif, Firdaus, Azri Hafiz, Hayani n Hajar... Tidak dilupakan kepada JPP 2009/2010 KMKN serta pihak pentadiran KMKN...

Sebelum pulang bercuti raya, hajat ingin berbuka puasa bersama adikss KMKN( Bahiyah, Shidah n Sakinah).. Alhamdulillah... Sedihnya dan terkilan bila Shidah tak dapat join.. Bersyukur juga kerana perbelanjaan berbuka puasa kami dibayar oleh seorang "pak cik"... Hmm... Encik la.. Ketika kami sampai di restoran pilihan kami, waktu maghrib telah masuk, kami tak dapta seats lagi. So berdiri ja dulu.. tetiba Sakinah ternampak seorang lelaki duduk keseorangan.. Apalagi kami pun menuju ke situ dan bertanyakan kekosongan.. Alhamdulillah... Cerita punyer cerita, bila semua siap makan, pelayan nak ambil bil, Encik tu kata " kira semua la... Rezeki kamu".. Terima kasih banyak encik.. hehe.. Moga dimurahkan lagi rezki encik nanti..

Seterusnya, saya akan melangkah keluar dengan hati penuh debaran untuk pulang ke rumah... Abg saya jemput saya Jumaat malam nanti... Insya Allah... Hati penuh rindu kepada family... Yang boleh dikatakan setiap hari saya menghubungi ahli keluarga di rumah...

Kepada semua... Selamat bercuti... Selamat bermuhasabah...

"IBADAH DIDAHULUKAN IKHLAS DIUTAMAKAN"

********************************************************************************

SeAP KMKN

Salaam....

Khas buat sahabat-sahabat KMKN....
Anda semua dijemput untuk join YG SeAP KMKN...


boleh terus ke feature ni...
Silakan ya..



Click to join seapkmkn_group

Click to join seapkmkn_group


Saturday, September 5, 2009

Berbuka Puasa Mengikut Sunnah...

oleh : Mohd Yaakub bin Mohd Yunus

Sumber: Buletin Al-Khadeem

Rasulullah s.a.w telah mengajar umatnya beberapa adab yang perlu diberi perhatian ketika berbuka puasa. Antara adab-adab itu ialah:

a. Membaca doa yang thabit daripada Nabi s..a.w.

Ibn ‘Umar r.a berkata: “Apabila berbuka puasa, Nabi s.a.w akan membaca: Hilanglah segala kehausan, segala urat-urat telah basah dan semoga tetaplah beroleh pahala. (Dzahabaz zhoma u wabtallatil ‘uruuqu wa thabatal ajru insyaallah)Hadis riwayat Abu Dawud, no: 2010.

Abdullah Ibn ‘Umar r.a berkata: “Apabila berbuka puasa bacalah: Ya Allah! sesungguhnya aku memohon rahmat-Mu yang meliputi segala sesuatu agar Engkau mengampunkan aku.. (Allahumma inni as aluka birahmatikal lati wasi’ta kulla syai in an taghfirali)” - Hadis riwayat Ibn Majah, no: 1743.

Di samping doa-doa di atas, kita juga boleh berdoa apa sahaja yang dihajati kerana di antara waktu yang mustajab (makbul) untuk berdoa adalah ketika berbuka puasa. Sabda Rasulullah s.a.w :

“Sesungguhnya doa yang tidak ditolak bagi orang berpuasa itu ialah ketika dia berbuka.” – Hadis riwayat Ibn Majah, hadis no: 1743.

b. Menyegerakan Berbuka Puasa.

Disunnahkan juga kita menyegerakan berbuka puasa. Waktu paling afdal ialah ketika matahari mula terbenam atau dilaungkan azan Maghrib. Utamakan berbuka dari sibuk berzikir, membaca al-Quran atau ibadah lain kerana perintah Nabi s.a.w. Rasulullah s.a.w bersabda:

“Manusia akan sentiasa berada di dalam kebaikan selagi mereka sentiasa menyegerakan berbuka puasa.” – Hadis riwayat al-Bukhari. no: 1957.

Di dalam sebuah hadis qudsi, Allah S.W.T telah berfirman:

“Sebaik-baik hamba-ku menurut pandangan-Ku ialah orang yang menyegerakan berbuka puasa.” - Hadis riwayat al-Tirmizi. no: 636.

c. Berbuka Puasa Dengan Buah Rutab, Tamar Atau Air.

Rutab adalah buah kurma yang masak dan tidak dikeringkan. Ia lembut dan manis. Tamarpula adalah buah kurma yang telah dikeringkan sebagaimana yang banyak terjual di pasaran.. Berbuka puasa dengan buah rutab, tamar atau air merupakan sunnah Nabi s.a.w. Anas bin Malik r.a berkata:

“Rasulullah s.a.w berbuka puasa sebelum solat (Maghrib) dengan rutab. Jika tiada rutab, baginda akan berbuka dengan tamar dan jika tiada tamar, baginda akan meneguk beberapa teguk air.” - Hadis riwayat Imam al-Tirmizi, no: 632.

d. Bersegera Mengerjakan Solat Maghrib.

Hadis di atas tidak menafikan bahawa Rasulullah s.a.w juga menyegerakan solat Maghrib setelah berbuka puasa dengan rutab, tamar atau air. Namun, sekiranya makanan malam telah terhidang disunnahkan menjamah makan malam terlebih dahulu walaupun solat telah didirikan. Setelah selesai menikmati hidangan, bersegeralah mengerjakan solat Maghrib. Sabda Rasulullah s.a.w:

“Apabila seseorang dihidangkan makan malam sedangkan solat (jemaah) telah didirikan, utamakan makan malam. Janganlah seseorang itu tergopoh-gapah menghabiskan makanan itu sehinggalah dia selesai dalam keadaan tenang.” - Hadis riwayat al-Bukhari, no: 674.

Menurut Imam al-Nawawi r.h di dalam kitabnya Syarh Sahih Muslim, jilid 4, muka surat 208: “Di dalam hadis-hadis tersebut dimakruhkan solat apabila terhidangnya makanan yang hendak dimakan kerana ia boleh mengganggu hati dan menghilangkan kesempurnaan khusyuk.”

e. Berbuka Puasa Secara Sederhana..

Firman Allah S.W.T:

“Wahai Bani Adam! Pakailah pakaian kamu yang indah setiap kali kamu ingin ke tempat ibadat (mengerjakan solat) dan makan minumlah serta janganlah kamu melampau. Sesungguhnya Allah tidak suka orang-orang yang melampaui batas.”

~ Surah al-A’raaf : 31

Perlu diingatkan bahawa janganlah waktu berbuka puasa dijadikan medan untuk kita melepas geram kerana sehari suntuk tidak menjamah makanan atau minuman. Sewajarnya, ibadah puasa dijadikan medan untuk melatih jiwa seorang muslim yang bertakwa lagi penyabar direalisasikan ketika berbuka puasa dengan memakan makanan pada kadar yang tidak berlebihan.. Sabda Nabi s.a.w:

“Anak adam itu tidak memenuhi suatu bekas yang lebih buruk daripada perutnya. Cukuplah bagi anak adam itu beberapa suap yang dapat meluruskan tulang belakangnya (memberi kekuatan kepadanya). Sekiranya tidak mustahail (boleh dilakukan), suaplah satu pertiga untuk makanan, satu pertiga untuk minuman dan satu pertiga untuk pernafasan.” - Hadis riwayat al-Tirmizi no: 2302.

f. Menjamu Makanan Untuk Berbuka Bagi Orang Berpuasa.

Sesungguhnya Islam menganjurkan umatnya mengadakan majlis berbuka puasa untuk menjamu makan bagi mereka yang berpuasa. Firman Allah S.W.T:

“Mereka juga memberi makan sebarang makanan yang dihajati dan disukainya kepada orang miskin, anak yatim dan tawanan (sambil berkata dengan lidah atau hati): Sesungguhnya kami memberi makan kepada kamu semata-mata kerana Allah dan kami langsung tidak inginkan sebarang balasan daripada kamu atau ucapan terima kasih.” -Surah al-Insaan: 8-9.

Menjamu makan untuk berbuka puasa telah dijanjikan dengan ganjaran pahala yang begitu besar.. Semakin ramai jumlah orang yang dijamu makan, semakin tinggilah jumlah gandaan pahalanya. Sabda baginda s.a.w:

“Sesiapa yang menjamu makanan untuk berbuka bagi orang yang berpuasa, pahalanya sama seperti pahala orang yang berpuasa, iaitu pahala orang yang berpuasa yang tidak dikurangkan walau sedikit.” - Hadis riwayat al-Tirmizi no: 735..


" Aku tidak bangga jika kita hanya membaca Al-Quran hingga khatam... Tanpa mentadabbur....

Astaghfirullahal 'azhiim..."

Semoga kita terus maju dan perhebat amalan kita di bulan RAMADHAN....

SELAMAT BERAMAL.....



Macam-macam ada....

Salaam perjuangan dengan penuh kasih sayang serta salam tranformasi....

Hmm... Lama juga saya tidak menulis.. Yang terpost adalah copy paste serta scheduled posting sahaja... Huhu... Masa saya dipenuhi dengan tugasan sebagai Hamba, pengislah serta penuntut Ilmu...

Ni ceritanyer.....

Isnin, Hari Kebangsaan.... Pagi2 ada dua meeting yang patut dihadiri.. huhu..

Selasa... Group saya dalam maddah HALAQAH kna present dengan lakonan.... Alhamdulillah.. dapat komen yang membina dari Ustazah... Syukran ya ustazah...
Petang tu, ada Quiz Advanced Accounting 1... Jawab within 15 mnts.. Hmmm.. Terkejut! Sbb buat latihan lebih susah dari soalan tu... (torgamam den....)

Rabu....
Hari ni best.... sebab kelas start kui 12... hehe.. tapi malamnyer ada kelas Company Law... Kali ni, kami present dengan penuh gaya dan semangat yang berbeza yang lepas.... Sir Asmadi apprecited us! Thank You Sir!....

Khamis....
Hari paling perit.. Sebab, Lecture straight until 6pm... Hari ni ada Quiz maddah Fiqh Muamalat...
Memorization verses about sales contract... Alhamdulillah.... Boleh jawab...
Hari ni gak, nama saya terpilih dipanggil oleh Lecturer untuk menjawab soalan.... Huhu... terkejut! Bagai nk luruh jantung! Sebab duk khusyu' dengar butir2 kata dari lecturer... Huhuhu..

Jumaat...
Hmmm.... It shouldn't be have classes.. but then... need to attend because last Monday is holiday... So, have replacement classes ler.... Petang ada test Ekonomi...

EMOSI KU:
GEMBIRA : Alhamdulillah.. dapat jawab semua test n Quiz dengan ok..
SEDIH n TERKEJUT : Sebab Ayah seorang sahabatku dan ibu rakan seperjuangan dalam accounting course meninggal dunia..............
TAKUT : Dengan perkara yang tak terduga dan di luar pemikiran aku.. Ya Allah...
RESAH n RINDU : Aku resah sebab tak tahu cam ne nk p trip Alumni KMKN tu... RINDU ngn family kat kampung... Tak penah berbuka bersama lagi Ramadhan kali ni... huhuuhu...
TERHARU : Sebab ada seniorss aku beri nasihat... " Sekarang time adik2 busy... Pandai2lah manage masa... Jaga pointer... Bagi elok senantiasa... " tika itu sedang dlm kerunsingan...
" Jika kita tolong agama ALLAH, ALLAH jua akan bantu kita menagakhiri tugasan n taklifan serta urusan kita.."


Ya Allah.... Aku mohon pertolongan pertolongan dariMu... Kuatkanlah hati hamba Mu ini... TABAHKANLAH HATI NI....

...........................................................................................................................