~::masyiemumtaz::~

masYie's

Thursday, October 31, 2013

Sedang dikemaskini....






Assalamu'alaikum. Maaf ya semua. Laman sesawang ini sedang proses dikemaskini.

Harap maklum.. Terima kasih...

Monday, October 14, 2013

Salaam Aidil Adhha

Assalamu'alaikum.



"Aidil Adhha Lebih Besar Dari Aidil Fitri"
 
Allahu Akbar. Allahu Akbar. Allahu Akbar..
Walillahil Hamd...

Thursday, October 10, 2013

Mudaku VS Muda Depa

Assalamu'alaikum..

Sekelumit pesanan emak dan abah ku sedang aku diberi amanah yang besar.

Anakku
Terimalah amanah itu dengan ucapan Astaghfirullah
Ikhlaskan hati dalam setiap perbuatan dan kerjamu itu
In shaa Allah berkat dan redha Allah hamparkan untukmu

Anakku
Kau tidak sama dengan anak-anak lain yang seumur denganmu
Sedang mereka bekerja, kamu juga bekerja
Tetapi kamu akan bekerja lebih jam daripada mereka
Kebiasaannya waktu bekerja itu 8 jam
Maka kamu akan bekerja 16 jam

Sedang anak-anak lain sedang berehat-rehat
Kamu perlulah bertungkus lumus membantu perjalanan jalan juang dan dakwah ini
Rehatmu adalah ketika kamu mati nanti
Usah ditagih dan memberi alasan "REHAT" buat dirimu di dunia ini

Sedang anak-anak lain sedang berjalan-jalan
Kamu perlu berjalan-jalan dengan tujuan perjuanagn dan dakwah
Sampai puas!

Sedang anak-anak lain dok bergembira lepak saja-saja
Kamu perlu menuntut ilmu, hadir meeting, usrah dan sebagainya
Masa suka-suka mu sikit
Suka-suka mu hanyalah untuk keluarga

Anakku
Bila kamu sudah bersuami
Bantulah dia dalam kerja dakwah dan perjuangannya
Berdoalah agar dia izini kamu untuk turut sama
In shaa Allah.

Anakku
Bersabarlah. Bertabahlah. Bertenanglah
Walau apa pun ujian yang datang
Syukurilah apa yang ada
Usah dirisaukan apa yang tiada
In shaaAllah..
Allah Maha Mengetahui Hal HambaNYA..


**Terima kasih buat emak dan abah ku. Yang selalu memberi dorongan dan teguran untuk anakmu ini. **

##emak abah x baca pon blog aku ni..


air mata syahdu terus mengalir sebelum masuk tidur.
Alhamdulillah.


^_______________________________________^



Tuesday, October 8, 2013

Bila Junior Aku Seorang Lelaki

Assalamu'alaikum

Bismillahir Rahmaanir Rahim...

Hehe...
Poyo tak tajuk entry kali ni???
Ehem.. Ehem.. Ehem...

Bulan September
MM baru menerima seorang junior
Kiranya di bawah penyeliaan saya (konon)
Lelaki (Dalam hati kata.. Yes... Senang kerja aku nanti!)

Alhamdulillah cukup sebulan MM merekrut dia
Settle tugas itu

Maka dalam dia melangsaikan tugas-tugas itu
Adalah timbul rasa grrrr
Sebab kadangkala result yang diberi kepada MM agak disappointed
Then, positifkan diri
"Hisshhh.. Orang kan lain-lain... Jangan samakan dengan dirimu.."
So tabahkan dan sabarkan hati

Paling tak leh tahan rasa hati tu
Bila kita tegur dan minta tolog betulkan semula task itu
Beliau akan kata cam ni..
"Ok kak.. Tak pe kak.. Saya tahu... Saya tahu... Benda simple ja kot.."
MM akan kata .. "haaa ok.. good.. Itu memudahka kerja saya tuh.. Nanti akk nak tengok tau.."

Bila time MM minta task tu
Disappointed!!!
Menjerit dalam hati ja la...

"Aduuuuhhhhhhhhhhhhhhhh....... Kenapa buat aku begini???"
So that, I need to do the task again instead of i do the other task..

Cenggini rupanya dapat staff bawah kita lelaki
Kena tahan sabaq
Sebab lelaki memang ada egonya tersendiri.

so ada satu quotes yang memberangkan MM terus kuat dan positive to be a leader in team/committee.

Keep an open mind and do not dismiss any critiques. Most importantly, listen to them and don't let your ego get the better of you. You will be surprised as to how much this will help you in making your practice a better one.



Selamat bertugas semua...