~::masyiemumtaz::~

masYie's

Wednesday, June 26, 2013

~~Perasaanku Jiwaku in Peak Period~~

Allahumma Solli 'Ala Muhammad
Wa' ala Alihi Wasohbihi Ajmai'ien...

Assalamu'alaikum...
Hye.. Pa habaq? harap sihat diri dan hati..

Zassssssss.... Zassssssssssssss... Zaaaasssssssssssss... Ada habuk sket.. Lama jugak x kemaskini blog kesayangan ni... Maaf..

Sehingga akhir June ini, agak busy kerana mengejar due date untuk lodge audit report bagi year ending 31 December 2012.

So rasanya dah macam dalam gambaq ni ha...
Hehehe... Muka ketat ja... Sampai boss kata garangnyer cikgu ngajar anak murid.. :p

Lebih kurang gini lah keadaanya..

1.
check jangan tak check... material amount ke tak? hehehe

2.
Haaa... macam dah ok dah financial statements (FS) nih... apa buktinya? ada dokumen x?

3.
Haaaa... carik2 pulak... Ok! Jumpa... Ni dia Buktinya... :p

YES! Balance.. Cantek dah FS nih!


4. QUALIFIED OR UNQUALIFIED REPORT???
    
 Qualified report untuk report yang yang tak elok. Ada masalah.
 Unqualified pula untuk report yang bagus. Tiada masalah.. :) Terbalik sket kan?? hahaha... Kena client yang tak faham dia marah.. hehehe.. relax je lah kena marah dgn client... :)


5. Once auditor dah puaih hati , maka auditor pun sign lah.... Maka report itu perlu dilodge ke Suruhanjaya Syarikat Malaysia(SSM)

Haaa,... ni contoh... Nampak tu sign Auditor.. Mahai tuh.... paling minimum RM800.00.
** Disebabkan saya masih kerani kuli2 sahaja... Maka saya masih xleh lah sign.. Masih belum dapat CERTIFICATE lagi... In Shaa Allah suatu hari nanti... :) :) :).. Kerja saya lah yang menyiapakan report tuh.. Bagi auditor puaih hati dan sign... Amacam???? hehehe..

6. Bila dah settle perkara di atas, Kita boleh macam ni lah...
Haaa.. Nampak x ekspresi muka tuh macam mana? hehe...
** Tapi jangan nak seronok sangatlah.... Sebab bukan satu dua report ja nak kena prepare.... mahunya puluhan report.... Alhamdulillah, syarikat tempat sy kerja ni masih small firm.... Tapi dah macam ni jugaklah..
Hahaha.. mintak jauhlah.. Tapi lebih kurang macam ni lah meja  audit asstnt macam saya... Diberi 2 buah meja pun tak cukup agaknya... Hehehe....Melampau kan?? Hambek!

7. Maka hendaklah sentiasa
SEDEKAH....

Sekian itu sahaja cerita saya kali ini... Jumpa lagi ..

RAMADHAN KAREEM...