Thursday, May 30, 2013

Ya Allah... Kuatkan Hati Kami.

Assalamu'alaikum...

Pa habaq semua? Tengah bercuti ka tuh? Cikgu cikgi, ostad ustajah tengah cuti lah kan... Nasiblah... Untunglah...

Sungguh.. Hari ini cukup buat MM terasa terharu. Mempunyai kenalan dari wechat. Seorang adik berumuq 21 tahun. Menurutnya dia bekerja sebagai technical engineering di salah sebuah kilang di area Meru.. Meru? ohhhooo... Kenangan..

Adik ini menggelarkan dirinya sebagai "adik" dan panggil MM sebagai "akak".. (*Ohhh.. adik lai lai.. jgn jeles ya.. kamu juga adik akk..*). Sungguh.. MM agak kagum dengannya, sebab sedang dia berumur 18 tahun dia sudah punyai SPM dan diploma. Sebab dia menuntut di institusi apa ntah.. MM tak ingat pulak apa namanya,..Hehe.. 

Cerita punya cerita, dia bertanya kepada saya, sedemikian rupa:

  "Akak, gaji akak berapa? Ada tak 4k?
Jawab MM: "Alhamdulillah.. Cukuplah etakat ni.. Tapi x lah sampai 4K.. 700 ja.."

  "Akakkk.. akk tipuuuuu... Adik yang 3k pun tak cukup..."
Jawab MM :"bersyukurlah dik... Ok, kalau macam tu carikkan akak kerja yang boleh bagi akak RM 4K.."

"Kak.. saya ada buat projek ni kak.. Bernilai 2.5 juta... Semoga saya berjaya.. Saya nak beli kereta lah kak.."
JAwab MM: "uittt... dia main juta2.. akak main ratus2 ringgit ja.. Nak beli kereta apa dik??"

"Akak guna kereta apa?"
JAwab MM: "myvi"

"Haa.. Saya pun nak beli myvi.. Cute.."
##Ohh OK!##

sok sek sok sek..

Keesokan harinya,

"akak.. Saya nak shopping ni kak... Hari ni tak dak kerja sangat.."
JAwab MM: "Kat mana?"

"Zalora jer kak.. Akak nak apa? Meh adik belikan.."
##Terdiam seketika... "ZALORA JER...'' Waduhh.. dik.. Sungguh akak terkata.. Akak x minta2 pun nak dibelanja apa.. Sebab akk serik lah adik..."(**Hatiku berkata sendirian..**)


Tanda terima kasihnya adik ini kepada MM atas kesudian MM nak share ilmu dan ajar Baasa Inggeris kepadanya.. Padahal MM pun bukanlah hebat sgt tentang bahasa inggeris ni,.. Sangkut jugak.. MM berusaha sehabis baik.. SHaring is Caring...

Cukup aku terasa terharu dengan kenalanku yang bukan bergelar ustaz mahupun ostad.. Cukup menghormati dan menjaga adab denganku... 

Sekian itu sahaja nak dikongsikan kali ini.. 

TERHARU dan KAGUM (**_____________________**)







2 comments:

  1. Here we got a piece as word of wisdom as;
    "Sharing is Caring.~~Caring is Sharing."

    ups, nobody feel that 'jealous'.;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. weeee.... adik sy dah muncul dah..

      Delete

Nak tanya apa2 tentang vitamin dan susu farm fresh? hubungi kami ya: 019 255 9666