~::masyiemumtaz::~

masYie's

Tuesday, June 9, 2009

Berhati-hati lah....(^-^)


Assalamu’alaikum….salam kasih sayang ditujukan kpada pengunjug yang sudi singgah di laman maya saya.

Entry kali ni, saya nak share tentang makanan. Di era tang agak maju ini, kita banyak disediakan dengan pelbagai macam kemudahan yang terkadang tak terfikir dek akal kita sendiri. Sebagai muslim, saya nak berkonhsi satu info di mana bagi saya ia amat berguna terutama dalam pembelian makanan segera ni…

Al maklum la, lani, ntah berapa banyak jenis makanan yang di“segerakan”. Misalnya, ‘porridge’ untuk kanak2, bihun. Mee, dan sebagainya… tak mampu nak tulis kat sni.(huhuh)

Hmm.. yang ana nk tekankan di sini, bila kita hendak membeli contohnya, gula2 ka, coklat ka( x kira la coklat putih,strawberi ka atau segal jenis macam coklat la yang wujud), makanan ringan ka( tapi berat kalori nya), atau perisa air minuman (contohnya; perisa laici, oren, anggur), kita perlu ambil lihtimam perkara berikut.

1) Pastikan ada cop HALAL yang diluluskan oleh JAKIM. (tapi terkadang ada syarikat yang guna cop yang pirate-check betul2)

- boleh check dengan JAKIM melalui SMS, internet dengan menghantar bar kod yang terdapat pada bungkusan / label

2) Tengok pada bahan makanan yang digunakan dalam jenis makanan atau minuman. Terkadang juga, ada bahan makanan yang mempunyai kod bahan makanan yang tidak halal. Di bawah adalah kod makanan yang HARAM:

E100, E110, E120, E140, E141, E153, E210, E213, E214, E216, E234, E252, E270, E280, E325, E326, E327, E334, E335, E336, E337, E422, E430, E431, E432, E433, E434, E435, E436, E440, E470, E471, E472, E473, E473, E474, E475, E476, E478, E481, E482, E483, E491, E492, E493, E494, E495, E542, E570, E572, E631, E635, E904.

3) Lihat pada tarikh luput padabungkusan makanan tersebut.

Di situ terdapat dua tarikh. Ada syarikat meletakkan tarikh pengeluaran barang tersebut. Dan ada juga syarikat yang meletakkan tarikh luput, makna katanya, due date. Makanan ni boleh diguna sampai bila.

4) Jika kod bahan makanan yang digunakan tiada masalah, kita perlu juga tengok makanan ni dikeluarkan oleh siapa. Syarikat boikot ka? Jika boleh, kita elakkan daripada membeli barangan boikot. Selamat saudara seagama dengan kita.

Jika kita nak beli makanan yang dijual dipasar2 ka atau pasaraya ke atau warung2 ke juga restoran2.. Ni pesanan dari ibu saya, baca dulu ayat ni:
وَإِن كَانَ حَرَامًا فَاٌطَّهَّر’واٌ
** Transformasi mencari keberkatan hati,jiwa & hayah..=)
selamat beramal...(",)

No comments:

Post a Comment

Komen laa.. walau seAYAT... hehe.. Syukran! =)